Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Islamisté v Sýrii sestřelili spojenecké vojenské letadlo, zajali jordánského pilota

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát prý u syrského města Rakka sestřelili vojenské letadlo. Uvedli to syrští aktivisté, které citovala agentura AFP. Radikálové tvrdí, že zajali jordánského pilota.

"Máme potvrzenu informaci, že členové IS zajali arabského pilota poté, co sestřelili jeho letadlo raketou země-vzduch poblíž města Rakka," uvedla Syrská organizace pro lidská práva, která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Na islamistických stránkách radikálové zveřejnili i fotografie, na kterých je zajatý pilot. Uvedli k tomu, že jde o Jordánce a zmínili i jeho jméno.

Podle dostupných informací patřil stroj ke spojeneckým letounům, které pod vedením USA podnikají letecké údery na pozice islamistů v Sýrii. Na náletech se kromě Američanů podílejí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Islamisté obsadili v posledních měsících rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku a na obsazených územích vyhlásili chalífát. Při dnešním sebevražedném atentátu ve městě Madaín, které leží 45 kilometrů jižně od Bagdádu zahynulo nejméně 17 lidí a dalších 33 jich utrpělo zranění. Mezi oběťmi je 14 sunnitských provládních bojovníků a tři vojáci. Atentátník na ně zaútočil v místě, kam si šli vyzvedávat výplatu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, nejspíš za ním ale stojí právě islamisté.