Přemek Podlaha

Přemek Podlaha Zdroj: ČTK

Ve věku 76 let zemřel populární moderátor pořadů pro kutily Přemek Podlaha

V úterý zemřel po dlouhé těžké nemoci populární moderátor televizních pořadů pro kutily a zahrádkáře Přemek Podlaha. Bylo mu 76 let. ČTK to dnes sdělil jeho spolupracovník Miloš Baroch. Poslední rozloučení se uskuteční 2. ledna ve 13:00 ve velké obřadní síni pražského strašnického krematoria.

Tvůrce a moderátor televizního Receptáře Přemek Podlaha byl považován za "dvorního rádce" českých chalupářů, zahrádkářů a domácích kutilů. Podlahův televizní Receptář se poprvé vysílal v roce 1987 a i když časem prošel malými obměnami a místo České televize jej v roce 2001 začala vysílat televize Prima, stále bavil obrovské množství diváků. Podlaha jej přes zdravotní potíže moderoval až do letošního června, pak jej nahradil Alexander Hemala.

Podlaha se narodil 13. června 1938 v Praze, kde vystudoval novinářství na filozofické fakultě. V 60. letech začínal v zemědělské redakci Československé televize, později moderoval soutěžní pořad Deset stupňů ke zlaté, jenž obohacoval o otázky z chovatelství, pěstitelství nebo mykologie. Z témat, o která svého času nikdo nestál, nakonec vytvořil nový fenomén. V první polovině 90. let Podlaha moderoval i pořad Tutovka, spojený se stejnojmennou loterií.

Receptář - původně s dovětkem Nejen na neděli, od přechodu na Primu pak Prima nápadů - se stal základem podnikatelských aktivit včetně stejnojmenného časopisu. Od roku 2001 až do letošního února existovala také rozhlasová verze Receptáře, kterou připravovalo českobudějovické studio Českého rozhlasu.