Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Policisté v New Yorku viní za popravu svých kolegů i starostu, měl podporovat protipolicejní vášně

Ismaaiyl Brinsley (28) přistoupil v sobotu v newyorském Brooklynu k policistům sedícím v autě a začal střílet. „Byli jednoduše popraveni," řekl pak k tomu policejní komisař William Bratton. Vrah se poté sám v metru zastřelil. Zločin vyvolal v USA obrovské emoce, protože útočník, který byl černé mleti, chtěl pomstít černochy, s kterými prý bílá většina „špatně zachází“. Měla to být reakce na nedávná zastřelení několika černochů policií.

Jenže Brinsley zastřelil strážníky asijského a hispánského původu, tedy také zástupce menšin. Před útokem v Brooklynu postřelil i svou přítelkyni a na jejím profilu na sociální síti Instagram umístil několik komentářů napadajících policii. "Tohle může být můj poslední příspěvek," citovala AP jeden z komentářů, ke kterému byla připojena fotografie stříbrné pistole. V dalším komentáři podle policejních zdrojů napsal o zastřelení dvou "prasat" v odplatě za smrt Erica Garnera. Černoch Garner nedávno v New Yorku zemřel během zatýkání, kterému se bránil a při kterém bělošský policista údajně použil nepovolený chvat. Velká porota se rozhodla policistu za jeho smrt nestíhat.

Ve Spojených státech se v posledních týdnech uskutečnila řada bouřlivých demonstrací proti několika kontroverzním případům úmrtí černochů, kteří zahynuli při zatýkání bělošskými policisty. Známý je zejména případ z Fergusonu.

Šéf odborů newyorské hlídkové policie Patrick Lynch ovšem po vraždě svých dvou kolegů prohlásil, že protestující v New Yorku a starosta Bill de Blasio, který je vehementně v posledních týdnech podporoval, mají "krev na rukou". "Krev na rukou začíná na schodech radnice, v kanceláři starosty. Po pohřbech zastřelených budou ti, kdo jsou za to zodpovědní, povoláni ke složení účtů," řekl Lynch. Jeho organizace už předtím vyzvala starostu, aby se nezúčastňoval pohřbů policistů zabitých při výkonu služby. V sobotu večer pak policisté, kteří stáli na chodbě nemocnice, kam byli zabití odvezeni, demonstrativně otočili zády k přicházejícímu de Blasiovi. Což je považováno za zcela bezprecedentní čin.

De Blasio je velmi liberální a levicový a zastupuje Demokratickou stranu. Za manželku si vzal černošku Chirlane McCray v roce 1994, když mezirasová manželství ještě nebyla tak běžná. A chce, což mu je také vytýkáno, zmírnit razantní boj proti kriminalitě, který nastolili jeho dva předchůdci. Některé programy totiž podle něj přímo diskriminují černochy a Hispánce. Ovšem po popravě dvou policistů z menšinové populace, se mu to bude těžko vysvětlovat.