Na Štědrý den může být až 10 stupňů nad nulou

Na Štědrý den může být až 10 stupňů nad nulou Zdroj: Profimedia.cz

Na Štědrý den může být až 10 stupňů nad nulou

Letošní Vánoce budou na blátě, vyplývá ze čtyřtýdenního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Počátkem příštího týdne by měly být teploty výrazně nadprůměrné, až přes deset stupňů Celsia, ochladí se v jeho druhé polovině. Mrznout přes den by ale nemělo až do poloviny ledna. Srážek čekají meteorologové spíš víc, než je v tomto období obvyklé.

Teploty v silvestrovském a prvním lednovém týdnu mají být průměrné až lehce nadprůměrné, kolem poloviny ledna průměrné až podprůměrné. "Průměrné týdenní maximální teploty se budou pohybovat zpočátku kolem pěti stupňů Celsia, v průběhu období kolem dvou stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ. V noci očekává týdenní průměr zpočátku kolem jednoho stupně nad nulou, v dalších týdnech většinou kolem minus dvou stupňů Celsia.

Srážek by mělo být průměrně až nadprůměrně. "Relativně nejvíc atmosférických srážek by mohlo spadnout v období od 29. prosince 2014 do 11. ledna 2015 s průměrným týdenním úhrnem kolem deseti milimetrů, vzhledem k dlouhodobému průměru," uvedli meteorologové. Naopak nejméně srážek očekávají kolem poloviny ledna.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek roku a první polovinu ledna je podle meteorologů minus 1,4 stupně Celsia. Největší teplo v tomto období bylo v roce 2007 s průměrem 4,4 stupně. Nejchladněji bylo v roce 1985, kdy průměr činil minus 9,2 stupně Celsia.

Srážek v období od 22. prosince do 18. ledna spadlo průměrně mezi 25 až 47 milimetry. Nejméně jich spadlo v roce 1973, a to pouhých sedm milimetrů, naopak nejvíce v roce 1987 s úhrnem 90 milimetrů.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje opakovaně ČHMÚ.