Transplantace střeva byla první v Česku.

Transplantace střeva byla první v Česku. Zdroj: ČTK

IKEM transplantoval pět orgánů současně, poprvé tenké střevo

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v evropsky unikátní operaci transplantoval před týdnem šedesátiletému pacientovi žaludek, slinivku, slezinu, játra a tenké střevo. Transplantace střeva byla první v Česku. Dva chirurgické týmy pracovaly deset hodin. Stav pacienta je po život zachraňující operaci stabilní, vyhráno ale zatím zdaleka nemá. Situace se může kdykoli změnit, sdělili dnes lékaři na tiskové konferenci.

Lékaři pacientovi diagnostikovali před pěti lety cirhózu jater, kterou vyvolalo autoimunitní onemocnění. Před dvěma lety se začal jeho stav prudce zhoršovat, i obyčejná procházka byla pro něj náročná. Několikrát týdně mu lékaři v nemocnici museli odebírat z břišní dutiny tekutinu, která se mu tam tvořila. V posledním roce se jeho stav zhoršil natolik, že byl zařazen mezi čekatele na transplantaci jater.

Z následujících vyšetření vyplynulo, že samotná nová játra jeho stav nevyřeší. Lékaři se proto rozhodli o zařazení k takzvané multiviscerální transplantaci. Pacientovi zbývalo jen pár měsíců života.

Po týdnech čekání se objevila možnost získat orgány od dárce, který splňoval přísná kritéria. "Prvním zásadním krokem byl odběr všech orgánů od zemřelého dárce. Takový odběr nebyl dosud v ČR proveden. Všechny orgány bylo potřeba odebrat v excelentní kvalitě, promýt konzervačním roztokem a připravit k vlastní transplantaci," uvedl zástupce přednosty kliniky transplantační chirurgie Libor Janoušek.

V první části transplantace museli lékaři odstranit pacientovi z dutiny břišní orgány, nechali mu jen ledviny a část tlustého střeva. V druhé části mu transplantovali žaludek, slinivku s dvanáctníkem, slezinu, játra a tenké střevo.

"Výkon musel být proveden co nejrychleji, abychom zabránili poškození odebraných orgánů, současně jsme museli postupovat velmi opatrně, abychom pacienta neohrozili vykrvácením během operace. Dutinu břišní jsme následně nechali provizorně uzavřenou a pacienta v umělém spánku," popsal přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk. Dva dny po operaci zkontrolovali lékaři stav nových orgánů.

Výkon zvládli lékaři bez komplikací, pacient je nyní na resuscitačním oddělení.