Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Češi považují Rusko za největší hrozbu Evropě, ukázal průzkum

Rusko nikdy nemělo u Čechů nijak zvlášť velké sympatie (zejména v důsledku okupace z roku 1968), ale kritika se ještě více prohloubila kvůli válce na Ukrajině. U hodnocení role Moskvy v tomto konfliktu je přitom podle ppm factum česká veřejnost rozdělena na 3 nestejně velké tábory. Podle průzkumu agentury ppm factum Češi považují za největší hrozbu pro mír v Evropě právě Rusko a jeho politiku.

Celkem 41 procent Čechů víceméně odmítá postoje Ruska v konfliktu na Ukrajině, 39 procent s některými postoji Ruska souhlasí, ale s jinými zásadně ne. Celkem pětina lidí pak postoje Ruska podporuje.

Z hlediska sociodemografických rozdílů je velmi zajímavé, že neexistují zásadní rozdíly v názorech podle pohlaví, věku, vzdělání ani příjmu. Tedy jinak řečeno, podporovatelů postojů Ruska je přibližně stejně mezi mladými i mezi starými, mezi lidmi se základním i vysokoškolským vzděláním. Do značné míry to nabourává zažitou představu, že podporovateli Ruska jsou spíše starší lidé a osoby s nižším vzděláním či příjmy.

Není pak nijak překvapivé, že osoby odmítající postoje Ruska v dění na Ukrajině jmenují častěji jako hrozbu pro mír v Evropě právě Rusko, naopak lidé, kteří postoje této země podporují, jmenují výrazně častěji jako hrozbu USA.

A jak tedy odpověděli Češi v průzkumu na to, kdo je největší hrozbou pro mír v Evropě (odpovídalo 1020 osob a v případě této otázky mohli lidé zvolit dvě odpovědi):

Rusko – 42 %

Islámský stát – 41 %

Ukrajina – 20 %

Afghánistán – 14 %

Írán – 13 %

USA – 13 %

Sýrie – 9 %

Čína – 6 %

Izrael – 6 %

Samotná EU – 5 %

Státy Maghrebu – 3 %

Turecko – 2 %

Zdroj: ppf factum