Zdroj: Profimedia

Jste tlustí? Z práce vás nemohou propustit, podle soudu EU je to zdravotní postižení

Obezitu lze v rámci Evropské unie v některých případech považovat za zdravotní postižení, kvůli kterému nelze někoho propustit z práce ani jinak diskriminovat. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie. Rozhodnutí je podle webu BBC závazné pro všechny země unie.

Soud se zabýval případem dánského občana Karstena Kaltofta, který tvrdí, že před čtyřmi lety byl propuštěn z práce kvůli přílišné nadváze. O rozhodnutí, zda obezita může být zdravotním postižením, požádala soud EU dánská justice. Ta nyní musí sama posoudit, zda tomu tak bylo v případu propuštěného Dána.

Soudní dvůr EU uvedl, že obezita se může pokládat za zdravotní neschopnost, když pracovníkovi brání plnému a účinnému zapojení do profesionálního života na stejné úrovni jako ostatní pracující. Zda tomu tak bylo u stěžujícího si Dána, soud podle očekávání nerozhodl.

Z verdiktu ale vyplývá, že na obezitu se může vztahovat unijní směrnice o rovném zacházení v zaměstnání, která zakazuje diskriminaci na základě náboženského vyznání, zdravotního postižení, věku nebo sexuální orientace. Jakoukoli diskriminaci kvůli zdravotnímu postižení zakazují i jiné evropské úmluvy, řekl v červenci generální advokát unijního soudu Niilo Jääskinen.

Karsten Kaltoft pracoval patnáct let pro obec Billund jako pečovatel o děti. V listopadu 2010 byl propuštěn. Kaltoft tvrdí, že důvodem byla jeho hmotnost, která přesahuje 160 kilogramů. O jeho obezitě se mluvilo na oficiálním jednání u příležitosti jeho propuštění, ale úřad popírá, že by právě tato skutečnost byla důvodem zrušení pracovního poměru.