Sberbank

Sberbank Zdroj: Profimedia

Banky příští rok zkrachují, situace je tragická, říká ruský finačník

Přestože prezident Vladimir Putin včera chlácholil ruskou i světovou veřejnost, podle expertů je ale situace v největší zemi světa mimořádně napjatá. Jeden bankéř z vedení středně velké ruské banky dokonce tvrdí, že zvýšení úrokové míry centrální ruskou bankou až na 17 procent, je naprostou katastrofou a časem rozloží bankovní systém. Jeho předpověď se objevila v ruském deníku Vedomosti, který společně vydávají americká firma Dow Jones a anglické noviny Financial Times.

Ruská ústřední banka se pokusila v úterý drastickou akcí zastavit volný pád rublu zvýšením úrokových měr až o 6,5 procentních bodů na 17 procent. Vysoké úrokové míry by měly učinit rubl atraktivnějším pro zahraniční investory, avšak dlouhodobém výhledu prohloubí ekonomické problémy a stáhnout zemi do recese.

Banky, které si půjčují peníze za úrok 17 procent, pak dál půjčují peníze soukromým subjektům za 19 až 20procent, jenže to je pro většinu firem naprosto likvidační.

“Trh s půjčkami mezi bankami dnešním dnem zemřel. Banky si přestaly půjčovat a tok peněz vyschl. V roce 2015 předpokládám postupný krach většiny ruských bank,řekl zmíněný finančník deníku Vedomosti.

Rusko je v posledních měsících zasaženo nejenom problémy s dramatickým pádem své měny, ale také s nízkými cenami ropy, která je největším vývozním artiklem, a dopady sankcí Západu kvůli válce na Ukrajině.