Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Potíže ruské ekonomiky jsou dle Putina vyprovokovány z vnějšku

Současná hospodářská situace Ruska byla vyprovokována "vnějšími faktory". Na dnešní výroční tiskové konferenci v Moskvě to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že centrální banka již učinila adekvátní opatření a že Rusko má dostatečné devizové zásoby, které však bude využívat rozumně.

"Za nynější situací jasně mohou především vnější faktory," řekl šéf Kremlu. Za vnější ekonomické faktory označil zejména cenu ropy a plyn. Podle agentury AP zmínil i západní sankce, jejichž podíl na aktuálních problémech odhadl na 25 až 30 procent.

Zdůraznil, že již jsou vypracovány plány, které na konkrétní hospodářské potíže reagují. "Pokud se situace bude vyvíjet nepříznivě, budeme muset naše plány poupravit. Není pochyb o tom, že bude nutné provést určité škrty (ve výdajích). Co je ale pozitivní, překonání nynější situace je nevyhnutelné," dodal.

"Růst globální ekonomiky bude pokračovat a naše hospodářství se od nynější situace odrazí," řekl Putin. V krizi proto vidí pro Rusko příležitost k tomu, aby provedlo potřebné strukturální reformy a diverzifikovalo hospodářství. To je nyní velmi závislé na ropě a plynu.

Hospodářství země se prý problémům přizpůsobí a ekonomika znovu začne růst. Za důležité nyní považuje to, aby centrální banka pokračovala ve zvyšování hodnoty rublu. Připomněl mimo jiné, že ústřední finanční ústav země kvůli tomu zvýšil úrokové sazby na 17 procent. V této souvislosti dodal, že takto vysoké sazby nebudou v platnosti po celou dobu krize.

Centrální banka ale podle Putina měla již dávno skončit s podpůrnými valutovými zásahy na trhu. Pokud by tak před časem učinila, nebylo by prý nutné se uchýlit v tomto týdnu k mimořádnému zvýšení úrokových sazeb. Řekl také, že Rusko prozatím nebude omezovat domácí exportéry a nařizovat jim kvůli podpoře domácí měny výměnu valutových příjmů za rubl.

Razantní pokles hodnoty rublu v tomto týdnu oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva. Za nynějšími problémy stojí mimo jiné klesající ceny ropy, což Putin dnes rovněž zmínil.