Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Reuters

Konec studené války? Vztah USA a Kuby se po půl století výrazně mění

Americký prezident Barack Obama v úterý telefonicky hovořil s kubánským vůdcem Raúlem Castrem o možnostech zlepšování vzájemných vztahů. Zcela výjimečný telefonát dnes potvrdili oba vůdci dlouhodobě znepřátelených stát. Kuba současně propustila pět let vězněného Američana Alana Grosse, za což USA podle zdroje agentury Reuters pustily na svobodu trojici vězněných Kubánců. Kubánský režim se rovněž údajně rozhodl propustit 53 politických vězňů zadržovaných kvůli kritice kubánského komunistického režimu.

Obama prý mluvil v úterý s Castrem více než 45 minut. Telefonát, který je prvním podobně významným rozhovorem vůdců obou zemí od roku 1961, podle AP navazuje na více než rok trvající tajná vyjednávání mezi americkými a kubánskými činiteli.

Kubánský režim se následně rozhodl propustit skupinu 53 vězňů, které USA považují za politické, řekl dnes podle agentury AFP nejmenovaný americký činitel. Kuba čelí dlouhodobě kritice kvůli zadržování odpůrců režimu.

Podle jednoho z amerických představitelů citovaného agenturou AFP sehrál klíčovou roli v historickém sblížení obou zemí papež František. Oba lídry prý letos dopisem vyzval k podobnému kroku, Vatikán navíc hostil delegace obou zemí, které tu dojednávaly podrobnosti dohody.

Nepřátelské vztahy mezi USA a Kubou panovaly od roku 1959, kdy se po převratu chopili v ostrovní zemi moci komunisté vedení Fidelem Castrem. Kuba se nyní především snaží dosáhnout zrušení americké obchodní blokády, která má zničující vliv na její bídnou ekonomickou situaci. Američtí republikáni již dnes vyhlásili, že sbližování vztahů s nedemokratickou zemí budou blokovat.