Rubl se pořád propadá, patří letos mezi nejslabší měny světa

Rubl se pořád propadá, patří letos mezi nejslabší měny světa Zdroj: Ľubomír Kotrha

Ruský rubl kolabuje, padá, padá a padá. Trh zachvátila panika, Putin je v problémech

Ruská měna zažívala i v úterý druhý den volného pádu a její kurz už překročil hranici 80 rublů za dolar. Noční zásah centrální banky, která na pondělní propad o více než deset procent reagovala prudkým zvýšením úrokových sazeb, pomohl rublu jen dočasně. Rubl tento týden padá nejrychlejším tempem od finanční krize v Rusku v roce 1998.

Rubl zahájil obchodování vzestupem vůči dolaru o devět procent, brzy ale obnovil prudký sestup. Po poledni překonal poprvé hranici 70 rublů a o zhruba hodinu později už byl nad 80 rubly s denní ztrátou asi 18 procent. Vůči euru se poprvé přehoupl přes hranici 100 rublů. Od počátku roku rubl ztrácí přes 50 procent a jeho pád sráží dolů ceny ruských akcií a dluhopisů.

Podle analytiků se ukazuje, že zásah centrální banky, která zvýšila základní sazbu o 6,5 procentního bodu na 17 procent, na trh neúčinkoval. Na řadu by tak podle nich měly přijít radikálnější kroky, které by ukončily paniku na trhu.

„Centrální bance se bude jen velmi těžko stabilizovat rubl v situaci, kdy pokračuje výprodej na ropném trhu,“ uvedl podle agentury Reuters Vladimir Miklaševskij z Danske Bank. Cena ropy Brent dnes poprvé za pět a půl roku sestoupila pod 60 dolarů za barel a ze svého červnového maxima ztrácí už téměř 50 procent.

Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová v dnešním televizním rozhovoru uvedla, že oslabování rublu je pro ekonomiku signálem, aby se přizpůsobila nové situaci, kdy prudce klesají ceny ropy a Rusko postihují západní sankce. Dodala ale, že centrální banka je připravena koordinovat své kroky s vládou. Předtím mluvčí prezidenta Vladimira Putina ke zvýšení úroků řekl, že Kreml nemůže komentovat kroky nezávislé centrální banky.

Zvýšením sazeb chce centrální banka podle guvernérky omezit negativní dopady slabého kurzu rublu na ekonomiku. Nabiullinová rovněž řekla, že ruské firmy budou i v situaci podstatně slabšího rublu schopny splácet své zahraniční dluhy.

Rubl od počátku roku padá kvůli ukrajinské krizi a k ní se během roku připojil propad cen ropy spolu s prohlubováním západních sankcí vůči Moskvě za její přístup k Ukrajině. Podle analytiků ale šly v pondělí racionální úvahy stranou a trh zachvátila čirá panika. Tu přiživují dohady o návratu Ruska k mimořádnému režimu roku 1998, kdy rychlý pád rublu přiměl Rusko k vyhlášení platební neschopnosti.

Stabilita měny patřila donedávna k hlavním úspěchům Putinovy vlády, letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi před 16 lety. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu a státní bankrot vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.