Zdroj: Profimedia

Lidé jsou nepoučitelní: Ve světových mořích plave až 5 bilionů kusů plastů

Více než 5 bilionů plastů, které celkově váží 269 000 tun, plave ve světových oceánech a způsobuje nenapravitelné škody organismům, které žijí v tomto prostředí. Na studii, která vyšla ve vědeckém časopisu PLoS One, se podíleli vědci z celého světa a informoval o ní například deník The Guardian.

Většina plastů v oceánech jsou kousky zcela miniaturních rozměrů, které nakonec sní ryby a plast tak doputuje zpět k lidem, když jsou ryby uloveny. Větší kusy plastu ale zásadně ovlivňují život mořského světa a přímo či nepřímo zabíjí různá zvířata.

Kromě toho plasty také „přitahují“ další znečišťování životní prostředí – například různé druhy olejových směsí, které se dostaly do moře. „V některých částech oceánu je tolik plastů, že když táhnete ve vodě síť, naberete jich více než mořských živočichů. Je to jako jezdit ve vodě vyrobené z plastů,“ říká Julia Reisserová z University of Western Australia, která sídlí v Perthu.

Na světě se v současnosti recykluje pouhých 5 procent plastů. Výzkumníci tedy předpokládají, že se znečištění oceánů bude dále zvyšovat. „Jediná možnost, jak zabránit dalšímu znečištění, je tlačit na politiky, aby změnili zákony, které v současnosti umožňují téměř beztrestně ničit a znečišťovat životní prostředí,” tvrdí Reisserová.