Když ekonomika neroste, změníme metodiku HDP

Když ekonomika neroste, změníme metodiku HDP Zdroj: Profimedia.cz

Zdanění v bohatých zemích světa stále roste, Česko je (bohužel) nad průměrem

I když vláda hovoří o tom, že nechce zvyšovat daně, tak podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje 34 ekonomicky nejrozvinutějších států na světě, na tom nejsem právě nejlépe. Daně jsou vysoké a navíc celkové zdanění v bohatých zemích v posledních šesti letech roste.

Poslední kompletní údaje o celkovém zdanění v poměru k HDP má OECD za rok 2013. Nejvyšší zdanění má při tomto porovnání Dánsko, kde činí až 48,6 procenta. V této zemi je to ale vyvažováno poměrně luxusním sociálním zajištěním, takže Dánové si moc nestěžují, dokonce se považují za jeden z „nejšťastnějších“ národů světa.

Na druhém místě je Francie s 45 procenty. Ta má v posledních letech velké ekonomické problémy a sužují ji deficity, ale sociální systém je také pořád velmi štědrý. Třetí je ze zemí OECD Belgie, kde bylo zdanění vždy extrémně vysoké. Nad 40 procenty se nacházejí i Finsko, Švédsko, Itálie, Rakousko a Norsko. Průměr je v případě OECD 33,7 procenta. Jenže Česko je s 34,1 procenty pořád nad průměrem.

Naopak na druhé straně žebříčku jsou Mexiko, Chile, Jižní Korea či USA (25,4 procenta). I Švýcarsko, jedna z nejbohatších zemí světa, je v případě tohoto srovnání na tom hodně dobře, protože měření ji ukazuje celkové zdanění 27,1 procenta v poměru k HDP.