Střela AGM-158 JASSM

Střela AGM-158 JASSM Zdroj: Profimedia

Polsko koupilo od USA 40 moderních střel pro svá letadla

Polsko zakoupilo od Spojených států pro svá letadla 40 střel typu vzduch-země, které po odpálení z letadla dosáhnou vzdálenosti až 370 kilometrů. Jde o dosud nejmodernější výbavu polské armády, prohlásil dnes podle médií ministr obrany Tomasz Siemioniak. Zemi, která patří v rámci EU k nejtvrdším kritikům ruské agrese na Ukrajině a usiluje o posílení přítomnosti vojsk NATO na svém území, stály nové zbraně 250 milionů dolarů (5,6 miliardy korun).

"Nikdy v historii jsme neměli tak moderní zbraně, jaké získáváme díky tomuto obchodu," prohlásil dnes Siemoniak během slavnostního podpisu dohody na letecké základně Krzesiny. V jejím rámci získá Varšava během následujících dvou let postupně od zbrojařské firmy Lockheed Martin čtyřicet střel AGM-158 JASSM, které jsou schopny nést hlavice o váze až 450 kilogramů. Polská armáda chce střelami vybavit své stíhačky F-16, které by je měly být schopné vynést do vzduchu poprvé v roce 2017.

Polsko se dlouhodobě snaží o modernizaci své armády a prezident Bronislaw Komorowski letos vyzval vládu ke zvýšení výdajů na obranu, aby odpovídaly požadavkům NATO na dvě procenta HDP místo současných 1,8 procenta. Armádu je podle polských politiků potřeba modernizovat zejména v souvislosti s ruskou anexí Krymu a konfliktem na Ukrajině.

Americké ministerstvo zahraničí i Kongres schválily dohodu o prodeji střel letos na podzim, čímž se Polsko stalo po Austrálii a Finsku třetí zemí světa, které tuto moderní vzdušnou zbraň USA poskytly. Podle amerického velvyslance v Polsku Stephena Mulla, který se dnešní slavnosti zúčastnil, jde o důkaz "americké důvěry v polského spojence".