Z muničních skladů na Zlínsku se v noci ozvaly opět slabé výbuchy  | Ilustrační foto

Z muničních skladů na Zlínsku se v noci ozvaly opět slabé výbuchy | Ilustrační foto Zdroj: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia

Ze skladů munice ve Vrběticích se v noci opět ozývaly slabé výbuchy

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se v noci ozvalo několik slabých výbuchů, poslední v úterý ve 21:30. Posunuje se tak bezpečnostní lhůta určená pyrotechniky, řekla dnes ČTK zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V areálu byl před dnešní nocí několik dnů klid, předtím se náhodná detonace naposledy ozvala v pátek kolem 20:15

Podle Kozumplíkové byly poslední náhodné detonace zaznamenány v úterý mezi 20:30 a 21:30. Zatím není známo, odkud se ozvaly. Podle mluvčí je situace podobná té po říjnovém výbuchu, kdy se z muničního skladu číslo 16 také několik dnů po jeho explozi ozývaly slabé neřízené výbuchy. Pyrotechnici si tentokráte stanovili bezpečnostní lhůtu devět dnů bez náhodné exploze nutnou k tomu, než začnou chystat areál k odvozu munice.

Plánovali, že v pondělí 15. prosince rozhodnou o dalším postupu. Podle policie by odvoz munice z areálu, kde je jí asi 7000 tun, mohl začít nejdříve koncem prosince. Tyto termíny se po posledních náhodných výbuších posunou, lhůta začíná běžet nanovo. Až po jejím uplynutí by se pyrotechnici měli opět pustit do dekontaminace komunikací a okolí budov v areálu. Podobně tomu bylo po první explozi muničního skladu v polovině října, kdy se čekalo týden.

Sklad číslo 16, který s pěti desítkami tun munice vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s téměř třinácti tunami výbušnin explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia.

Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní téměř 14 kilometrů dlouhý okruh, který střeží policisté i armáda. Vláda v pondělí schválila zvýšení počtu vojáků na 450, areál by měl být neprodyšně uzavřen. Spolu s 50 členy obsluhy mobilního velitelství by armáda měla mít v lokalitě asi 500 mužů, nasadí i bezpilotní letoun. Vojáků mohlo být do pondělního rozhodnutí až 100, aktuálně jich je 66. První posily by měly dorazit ve čtvrtek.

Uzavřena do odvolání zůstává komunikace od Lipové směrem na Haluzice, která zasahuje do bezpečnostního okruhu 1200 metrů od epicentra druhého výbuchu.