Vítězství Le Penové

Vítězství Le Penové Zdroj: Reuters

Francie varuje Německo: Nekritizujte nás tolik, pomáhá to nacionalistce Le Penové

Poměrně zvláštní výhrady zazněly v posledních dnech z Francie na adresu Německa. Neustálá kritika nedostatečných reforem a vlády prezidenta Hollanda prý pomáhá populistické a radikální Národní frontě, kterou vede Marine Le Penová. A ta je skutečně v poslední době úspěšná a její strana posiluje na všech úrovních.

Podrážděně na německé výtky reagoval v úterý v britském Financial Times například francouzský ministr Michel Sapin, který řekl, že „němečtí politici by měli volit jiná slova“. Kancléřka Angela Mertlová totiž v posledních dnech opakovaně tvrdě kritizovala vlády Francie a Itálie, že provádějí nedostatečné reformy. To je prý voda na mlýn Le Penové.

Navíc prezident Hollande zažívá krušné časy, protože jeho popularita je extrémně nízká a překonává všechny rekordy za mnoho desetiletí. Navíc před několika dny ohlásil návrat do politiky bývalý pravicový prezident Sarkozy. Na politické scéně galského kohouta tak vládne chaos a nejednotnost. Do toho přicházejí i výtky z ciziny.

Známý francouzský politik Jean-Luc Mélenchon byl ale daleko tvrdší než někteří jeho kolegové. Do Berlína vzkázal: „Držte hubu, paní Merkelová!

Nejednotnost a slabost současné francouzské politiky i skeptický pohled ze zahraničí ale tak či tak nahrávají Národní frontě a Le Penové, kterou by dnes volila asi třetina lidí na prezidentku.