Severokorejská propaganda

Severokorejská propaganda Zdroj: Archív

Údajní hackeři z KLDR vyzradili telefon Pitta a Robertsové

Hackeři spojovaní se severokorejským komunistickým režimem vyzradili telefonní čísla hollywoodských hvězd Brada Pitta, Julie Robertsové a Toma Hankse. Zveřejnili také podrobnosti o alternativních jménech, která řada slavných herců používá, když cestují inkognito. Informoval o tom dnes list The Daily Telegraph.

Zmíněná hackerská skupina označující se jako Guardians of Peace (Strážci míru) se poslední dva týdny při svých útocích soustřeďuje na filmové studio Sony Pictures Entertainment.

Filmová společnost Sony je producentem komedie The Interview (Rozhovor), jež pojednává o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una. Snímek má mít premiéru v amerických kinech 25. prosince.

Pchjongjang autorům snímku už v létě hrozil "tvrdou a nemilosrdnou odvetou" a studio z hackerských útoků podezírá právě Severní Koreu. Počítačovým pirátům se podařilo na několik dnů ochromit systém firmy Sony a také z něj ukrást pět dosud nedistribuovaných snímků, které umístili k volnému stažení na pirátské servery.

Při nejnovějším útoku byla prozrazena rovněž alternativní jména Daniela Craiga, Natalie Portmanové a Tobeyho Maguirea, která tito herci používají například při registraci v hotelech, když si nepřejí být prozrazeni.

Hackeři také v pondělním vzkazu varovali společnost Sony, aby neuváděla do kin "teroristický snímek, který může porušit mír v regionu a rozpoutat válku". "Vy, Sony ani FBI, nás nenajdete!" dodali hackeři.