Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: ČTK

Exprimátor Bém se objevil na veřejnosti, na žižkovském vysílači pokřtil knihu o K2

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) se po delší odmlce objevil na veřejnosti. Na pražském žižkovském vysílači dnes pokřtil knihu K2 - Královna hor, jejíž je spoluautorem. Kniha pojednává o Bémově expedici na K2 v roce 2012. Na politická témata se na akci plné legend světového horolezectví nedostalo. Pražská ODS, jejímž byl kdysi Bém předsedou, dnes bude jednat o případném návrhu na zrušení organizace na Praze 10 a 11.

Pro Béma bylo hlavním tématem výprava a křest knihy. "Je to démonka s černou tváří, která má na svědomí spoustu životů. Je to jedna z nejkrásnějších hor, ale to my říkáme o každé," řekl Bém. Ještě před křtem společně s parťákem z výpravy Tomášem Petríkem slanili po vysílači. Kmotry knihy byly legendy horolezectví Jozef Rakoncaj a Australan Peter Habeler.

Na vrcholu K2 stanula výprava 1. srpna 2012. "Cestu jsme volili podle dvou kritérií: bezpečnost a rychlost," uvedl Bém. Kniha v první části mapuje historii světové i československé "stopy" v Karákorámu. Druhou část objemné publikace tvoří Bémův deník výstupu. Kniha obsahuje i horolezeckou výstupovou topografii, součástí je i DVD s třicetiminutovým filmem o hoře.

Bém byl pražským primátorem v letech 2002 až 2010. Poté byl tři roky poslancem. Po předčasných volbách v roce 2013 se z politiky stáhl. Dnes je řadovým členem ODS v Praze 6. Bém je rovněž znám právě jako horolezec, když v roce 2007 mimo jiné zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest.