Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Jen podle pětiny Čechů Zeman dobře reprezentuje naši vlast

Po necelých dvou letech Miloše Zemana ve funkci prezidenta jeho obliba výrazně poklesla a ani jeho dřívější voliči nesouhlasí s jeho politikou a postoji. Odvrátila se od něj i část jeho voličů. Ukázal to exkluzivní průzkum pro Českou televizi od agentury TNS Aisa.

Vůbec nejhůře hodnotí prezidenta ekonomicky aktivní lidé a ti, co mají vyšší vzdělání. Naopak příznivce nachází prezident hlavně mezi staršími, lidmi se základním vzděláním a vyučenými, ekonomicky neaktivními a lidmi z menších měst a vesnic.

Od Zemana se ale odklání i část jeho tradiční voličské základny. Necelá čtvrtina jeho voličů uvedla, že by se nyní rozhodla Miloše Zemana nevolit, a další desetina by se voleb nezúčastnila. V celkovém důsledku tak současný prezident ztratil až třetinu svých původních podporovatelů.

O celkově převažujícím negativním naladění veřejnosti vůči nedávnému jednání prezidenta vypovídá i to, že se žádnou z hodnocených činností prezidenta nesouhlasí v průzkumu více než polovina dotázaných. Dvě pětiny souhlasných odpovědí obdržely názory, že Miloš Zeman je prezidentem všech občanů, je nadstranický a přiměřeným způsobem vstupuje do legislativního procesu. Pokud jde o jeho politiku vůči Rusku a reprezentování úřadu prezidenta včetně role sjednocovatele společnosti, pozitivně ho vnímá jen zhruba třetina dotázaných. Nejhůře si pak podle občanů vede prezident ve vytváření dobrého obrazu Česka v zahraničí. V tom se Zemanem souhlasí podle průzkumu ČT pouze 22 procent lidí.

Podle jiného průzkumu, který provedlo CVVM, klesla popularita Zemana na rekordně nízkých 37 procent.