Bývaléhý šéf vnitřní bezpečnosti Číny Čou Jung-kchang

Bývaléhý šéf vnitřní bezpečnosti Číny Čou Jung-kchang Zdroj: ČTK

V Číně zatkli jednoho z nejmocnějších politiků, bral obří úplatky

Čínská policie zatkla v pátek jednoho z nejmocnějších politiků posledního desetiletí, bývalého šéfa vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchanga, informovala agentura Reuters. Komunistická strana jej také vyloučila ze svých řad. Podle agentury Nová Čína byl Čou obviněn z přijímání vysokých úplatků a vyzrazení státního tajemství.

Samotná komunistická strana začala Čoua vyšetřovat již v červenci pro "vážné porušení disciplíny". Média následně začala také spekulovat, že Čou si objednal vraždu své první ženy.

"Využil svého postavení k získání výhod pro ostatní a přijímal obrovské úplatky osobně nebo přes svoji rodiny," uvedla Nová Čína ve své zprávě, která vyšla v sobotu místního času krátce po půlnoci. "Zneužil své moci, aby pomáhal příbuzným, milenkám a přátelům, aby dosahovali značných zisků z provozování podniků, což vyústilo ve vážné ztráty státního majetku," dodala agentura.

Do roku 2012, kdy Čou odešel do důchodu, měl činitel na starosti otázky vnitřní bezpečnosti a pod jeho kontrolu spadala policie, civilní rozvědka, polovojenská policie i soudy.

Čou byl rovněž členem devítičlenného stálého výboru politbyra, který je nejvyšším mocenským orgánem vládnoucí Komunistické strany Číny. Dosud platilo nepsané pravidlo určené k zachování jednoty strany, podle něhož členové stálého výboru nebyli trestně stíháni.

Právě politbyro podle Nové Číny rozhodlo předat Čouův případ justici, což znamená, že zavrženého činitele čeká soud. Zatím není podle Reuters jasné, zda půjde o veřejný proces vzhledem k tomu, že na něm může být propíráno státní tajemství. Není vyloučeno, že by Čou mohl být odsouzen i k trestu smrti.

Jednasedmdesátiletý Čou je podle Reuters nejvýše postaveným čínským politikem vyšetřovaným z podílu na korupčním skandálu od nástupu komunistické strany k moci v roce 1949. Podle agentury AFP jde o největší pád někoho ze špiček strany od procesu z roku 1980 s takzvaným gangem čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po vůdci země Mao Ce-tungovi.

Čou před odchodem do důchodu původně usiloval o to, aby na jeho místo šéfa vnitřní bezpečnosti nastoupil další pohlavár Po Si-laj, který byl loni odsouzen na doživotí za korupci a zneužití moci. Poova manželka Ku Kchaj-laj byla usvědčena z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za niž dostala podmíněný trest smrti s dvouletým odkladem. O Čouovi se již dlouho tvrdí, že byl Po Si-lajovi blízký a že ho hájil.