Kreshnik Berisha přes soudem

Kreshnik Berisha přes soudem Zdroj: Profimedia.cz

V Německu byl odsouzen první člověk za členství v Islámském státu

Soud ve Frankfurtu nad Mohanem dnes poslal na tři roky a devět měsíců do vězení dvacetiletého muže, který v Sýrii bojoval za radikální islamistické hnutí Islámský stát (IS). Informovala o tom televize N24. Kreshnik Berisha je první Němec odsouzený za členství v IS.

Berishovi původně hrozilo za členství v zahraniční teroristické organizaci až deset let vězení. Soud ale rozhodl vést proces s ním jako s mladistvým, proto byla maximální trestní sazba snížena na polovinu.

Podle státního zastupitelství se Berisha, který v minulosti údajně hrával fotbal za židovský fotbalový klub, loni vydal do Sýrie, aby tam bojoval v řadách islamistů. Berisha se přiznal, že se chtěl zapojit do činnosti IS, u soudu ale popřel, že by v Sýrii střílel na lidi. Po pěti měsících se do Německa vrátil.

Policie Berishu zadržela v prosinci 2013 na frankfurtském letišti, když přiletěl ze Sýrie. Od té doby byl ve vazbě.

Potomek kosovských přistěhovalců Berisha je prvním Němcem, který stanul před soudem kvůli členství v IS. Na začátku listopadu začal ve Stuttgartu také proces se čtyřiadvacetiletým Ismailem Issou, který údajně bojoval v řadách IS, po zranění se ale vrátil do Německa a chtěl zajistit finanční a materiální podporu pro islamisty. Rozsudek nad ním se očekává počátkem příštího roku.

Z Německa odjelo do Sýrie a do Iráku asi 550 lidí oslovených islamistickou propagandou. Zhruba 60 jich zahynulo, nejméně 180 z nich se vrátilo zpět do Německa. Berlín má z navrátilců obavy a řeší, jak k nim přistupovat. Podle odborníků se na Blízkém východě mohou tito islamisté ještě víc radikalizovat a hrozí, že by mohli provádět teroristické útoky, případně verbovat pro Islámský stát další německé muslimy.