Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

Putin má velký problém - Rusko poprvé oficiálně přiznalo, že se v roce 2015 dostane do recese

Předpovědi o tom, že se Rusko dostane brzy do ekonomické recese, zní už nějakou dobu. Nyní to ale poprvé oficiálně přiznala i moskevská vláda. Hlavním důvodem jsou neustále klesající ceny ropy, ale také dopad sankcí Západu kvůli Ukrajině, které omezují zahraniční investice. Nenaplňují se tak slova prezidenta Miloše Zemana, že sankce nemají na Putina vliv.

V úterý ruské ministerstvo financí provedlo revizi růstu hrubého domácího produktu země a ortel byl pro Putina a jeho vládu nepříjemný: Z předpokládaného růstu 1,2 procenta HDP v roce 2015 se toto číslo do mínusu 0,8 procenta.

Sankce poškozují ruské banky a zahraniční kapitál z Ruska mizí. Propadla se prudce i ruská měna. Rubl padl v posledních měsících až o 40 procent, což s sebou přináší zvýšenou inflaci. Rusko má sice poměrně malý státní dluh a velké rezervy v zahraničních měnách, to ho ale dlouhodobě nespasí. Ekonomika stagnuje.

“Rusko je nyní zemí, do které nikdo neinvestuje. A bude takovým státem minimálně do doby, dokud se rubl a cena ropy nestabilizuje,řekl Chris Weafer z moskevské poradenské firmy Macro-Advisory. Jenže ceny ropy mají být nízké i příští rok. Co chce vlastně Putin dělat s ekonomickou země, zatím není vůbec jasné.