Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

Z muničních skladů ve Vrběticích se opět ozývají výbuchy. Okolní obce jsou evakuovány

Z areálu ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se dnes ráno ozvaly další neřízené výbuchy. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) velká exploze a několik následných nastaly v epicentru původního výbuchu z 16. října. Kvůli dnešním detonacím byly evakuovány obce Lipová a Haluzice i areál bývalých Vlárských strojíren. Uzavřeny byly i silnice na Haluzice a Slavičín.

"Z areálu vrbětického muničního skladu se ozývají další detonace, první v 7:15. Doposud se jich ozvalo dvacet, byly doprovázené hustým dýmem. Na místě je sedm pyrotechniků. Opět se bude dodržovat sedmidenní lhůta, kdy se nesmí s municí manipulovat," doplnil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Specialisté se podle něj k epicentru zatím nedostali.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes poslancům řekl, že nynější další neřízené výbuchy v muničním skladovém areálu způsobil sesuv kráteru po původní explozi leteckých pum a dělostřeleckých granátů. Stejně se vyjádřil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle kterého další výbuchy nelze úplně vyloučit. "Areál je rizikové místo, ale nasazení lidí je maximální, k jakému lze sáhnout. Je to výrazná, ale doufejme, že dílčí nepříjemnost," řekl ministr obrany.

Obyvatelka nedaleké obce Tichov Markéta Šobáňová ČTK řekla, že ráno slyšela sérii výbuchů. "Šlo to jeden za druhým, bylo to jako ohňostroj. Pak jsme viděli dým," uvedla Šobáňová, která také slyšela i první výbuchy v polovině října. "Bydlíme nahoře na pasekách, tak to máme z první ruky," podotkla.

Šobáňová patřila k lidem, kteří při návštěvě ministrů ve Vlachovicích poukazovali na nedostatek informací. Stejné to prý bylo dnes. "Hned jsme volali na policajty a ti nic nevěděli, nedokázali nám nic říct. Lidé vůbec neví, co se tady děje," uvedla. Ráno proto vyzvedla své děti ve škole a odjela do Vsetína. "Už se skutečně bojíme, nevíme ani to, co tam bouchlo minule," dodala.

V areálu muničních skladů se do dnešního dne poslední neřízený výbuch ozval před půlnocí ve středu 12. listopadu. Pyrotechnici stanovili sedmidenní lhůtu bez náhodných detonací, po jejímž uplynutí začali chystat areál na odvoz uskladněné munice. V neděli dokončili úklid okolí komunikací a skladů tak, aby odvoz mohl začít. Výbuchy tento proces vrátily na začátek.

Nejdříve měla být odvezena munice, která byla připravena k likvidaci ve vojenském areálu v Libavé. Část munice, které je v areálu asi 7000 tun, mají odvážet firmy, které mají v areálu pronajaté sklady. Něco si mají odvézt zákazníci, kteří munici nakoupili. Zbytek je připraven zajistit stát. Munice by se měla převézt do skladu v Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2800 tun.

Muniční sklad, který vybuchl, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Dva její zaměstnanci při výbuchu zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun. Obyvatelé okolních obcí si již další skladování munice v areálu nepřejí.