HIV Aids

HIV Aids Zdroj: profimedia.cz

Virus HIV podle vědců ztrácí sílu, mutuje prý do méně infekční podoby

Virus HIV, který je původcem nemoci AIDS, v poslední době poněkud ztrácí svůj smrtící potenciál, je méně nebezpečný a méně infekční. K tomuto závěru došla ve své nejnovější studii skupina imunologů z oxfordské univerzity. V ní vědci vyšli z pozorování více než dvou tisícovek nakažených afrických žen a mimo jiné zjistili, že viru nyní trvá mnohem déle, než v těle spustí nemoc. Odborníci ale zdůrazňují, že přílišný optimismus není na místě.

"Virus je nyní čím dál pomalejší co se týče nastartování nemoci, a to ho pomůže vymýtit," řekl serveru BBC vedoucí vědeckého týmu, profesor Philip Goulder. Zároveň ale varoval, aby to lidé nepovažovali za důkaz toho, že virus už není nebezpečný. "Bylo by poněkud nadnesené říkat, že HIV úplně ztratil sílu - pořád jde o virus, který rozhodně nechcete mít," upozornil expert.

Podle některých virologů se nicméně v budoucnosti může stát, že virus bude téměř neškodný.

Goulderův tým pracoval v Botswaně a Jihoafrické republice, které patří k zemím s největším počtem nemocných AIDS. Své závěry publikoval v posledním vydání odborného periodika National Academy of Sciences (PNAS).

Na světě je nyní 35 milionů lidí s virem HIV, který způsobuje těžké poškození imunitního systému. Na nemoc stále není k dispozici žádný lék, známé preparáty dokážou její nástup pouze zpomalit nebo mírnit příznaky. Dosud jí podlehlo na 40 milionů lidí.

Ačkoli v celosvětovém měřítku epidemie AIDS poněkud zmírňuje, v Česku naopak nových pacientů s HIV přibývá. Za prvních deset měsíců letošního roku testy odhalily nákazu u 208 lidí, loni lékaři za celý rok evidovali 235 nových pacientů s HIV.