Lidovci, Bělobrádek

Lidovci, Bělobrádek Zdroj: profimedia.cz

Lidovci navrhují o rok prodloužit zmrazení poslaneckých platů

Lidovci navrhují, aby platy zákonodárců zůstaly ještě rok zmrazené. V příštím roce by pak měla nastat systémová změna s navázáním platů na docházku poslanců a platy soudců. ČTK to dnes sdělil lidovecký předseda, vicepremiér Pavel Bělobrádek. Stejný návrh by měl přednést na schůzce koaličních špiček.

"Navrhujeme pokračovat ve zmrazení, tedy nulaprocentní navýšení a v příštím roce udělat systémovou změnu s navázáním na docházku poslanců a platy soudců," napsal ČTK Bělobrádek. Podle představ lidovců by měla vzniknout pracovní skupina, která by bez časového tlaku, kterému poslanci čelí nyní, připravila změnu zákona.

Postoj lidovců, kteří se dnes věcí zabývali v klubu, je tak odlišný od postoje koaličních partnerů ze sociální demokracie a hnutí ANO. Obě strany se totiž rozhodly podpořit současný vládní návrh na zvýšení platů ústavních činitelů o jedno procento od Nového roku. O společném postoji tak musí koalice znovu jednat.

Návrh podobný lidoveckému předložil také předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Navrhuje zmrazení prodloužit o další čtyři roky zachováním současné platové základny 51.731 korun až do konce roku 2018.

Jestli Sněmovnou do konce roku novela zákona o platech ústavních činitelů neprojde, stoupnou od ledna automaticky o 26 procent.