Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Šéf největší ruské ropné firmy předpovídá propad ceny ropy až na 60 dolarů za barel

Igor Sečin, šéf státem vlastněné a největší ruské ropné společnosti Rosněfť, v rozhovoru pro australské noviny předpověděl, že cena ropy může v polovině příštího roku klesnout až na 60 dolarů za barel. To by mělo velký a negativní dopad jak na Rusko, tak na další země (například Venezuelu), které žijí především z prodeje této suroviny.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) totiž ve čtvrtek rozhodla, že její členové nesníží produkci, čímž by zabránili dalšímu propadu ceny ropy. Po tomto rozhodnutí klesla cena na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky – na 73 dolarů. Rusko přitom není členem OPEC a nemohlo moc tuto situaci ovlivnit.

Sečin se počátkem minulého týdne zúčastnil ve Vídni konference o dalším postupu při těžbě, na které byli přítomni všichni velcí hráči na trhu. Na konferenci řekl, že pokud bude cena ropy dále nízká, bude muset i Rusko omezit svoji produkci o 200 000 až 300 000 barelů.

Komentoval také “břidlicovou revoluci“, která probíhá už nějakou dobu v USA. Podle něj podobný vývoj v Americe potrvá maximálně do roku 2025. Pak by se mohla naleziště dobře dostupného břidlicového plynu vyčerpat. Jenže něco podobného se tvrdilo dlouho i o ropě, ale nestalo se tak.