Mubarak

Mubarak Zdroj: ČTK

Egyptský soud zprostil exprezidenta Mubaraka viny

Trestní soud v Káhiře dnes zprostil Husního Mubaraka viny v opakovaném procesu, v němž byl někdejší egyptský prezident obžalován ze spoluviny na smrti stovek lidí při politických demonstracích v roce 2011. Zproštěno viny bylo i sedm bývalých vysokých bezpečnostních činitelů Egypta, oznámily agentury Reuters a AFP. Mubarak byl zproštěn i obvinění z korupce v kauze týkající se zejména prodeje zemního plynu Izraeli údajně za podhodnocenou cenu.

Žalobce přitom podle agentury DPA žádal pro Mubaraka trest smrti. Soudce Mahmúd Kamal ale podle agentury AFP prohlásil exprezidenta Mubaraka, jeho někdejšího ministra vnitra Habíba Adlího a šest dalších někdejších členů bezpečnostních složek za "nevinné".

Dlouholetý vládce Egypta čelil obžalobě ze spoluúčasti na násilném potlačení protirežimních demonstrací počátkem roku 2011, které ho po třiceti letech vlády odstavily od moci. Během lidového povstání proti Mubarakovi v rámci takzvaného arabského jara zahynulo více než 800 lidí. Šestaosmdesátiletý Mubarak jakoukoli vinu na smrti demonstrantů odmítal. Nedal prý nikdy rozkaz k zabíjení protestujících.

Už v roce 2012 byl exprezident v této kauze odsouzen k doživotnímu trestu, avšak odvolací soud nařídil obnovení procesu kvůli údajným procesním pochybením. Rozsudek měl být vynesen už koncem září, soudce ho ale odročil s odůvodněním, že potřebuje více času na prostudování veškerého důkazního materiálu. Ten prý měl na 160.000 stran.

Mubaraka, který trpí vážnými zdravotními problémy, přepravil do soudní síně na policejní akademii vrtulník z vojenské nemocnice.