Věra Marešová

Věra Marešová Zdroj: ČTK

Sestra obviněná z vraždy šesti pacientů jde do vazby,rozhodl soud

Ústecký okresní soud dnes poslal do vazby bývalou zdravotní sestru Věru Marešovou, která čelí obvinění z vraždy šesti pacientů. Řekl mluvčí soudu Jan Tichý. Soud vyhověl žádosti státního zástupce, který se obával, že by obviněná mohla utéct. Naopak neshledal důvod vazby z důvodu, že by obviněná pokračovala v trestné činnosti. Podle nových zjištění kriminalistů žena vraždila pacienty od roku 2010. Všechny oběti zemřely po podání draslíku. Padesátileté ženě hrozí doživotní trest vězení.

„Důvodem vazby je obava, že by obviněná mohla uprchnout a skrývat se před trestem, který jí hrozí. Oproti názoru státního zástupce soudkyně neshledala důvodnou obavu, že by obviněná mohla v budoucnosti pokračovat v páchání trestné činnosti, která jí je kladena za vinu,“ řekl Tichý.

Marešová byla původně stíhaná kvůli zabití jedné pacientky. Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté obvinění rozšířili obvinění o dalších pět skutků. "Co se týká dalších rozšířených skutků, jde o období od ledna 2010 do června 2014. Stěžejním podkladem pro rozšíření trestního stíhání byl vypracovaný znalecký posudek z oboru zdravotnictví, soudního lékařství, kdy soudní znalci posudek zpracovali ve spolupráci se specialisty z oboru kardiochirurgie. Znalec potvrdil, že se i v těchto případech jedná o stejný způsob provedení, čili o shodný modus operandi,“ vysvětlil ČTK dozorující státní zástupce František Stibor.