Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Ladislav Němec / Mafra / Profimedia.cz

Rozhodnutí rozhlasové rady o vulgaritách se mě netýká, řekl Zeman

Podle prezidenta Miloše Zemana se ho rozhodnutí Rady Českého rozhlasu týkající se vulgarit v Hovorech z Lán bezprostředně netýká. Záležet bude na tom, co s rozhodnutím udělají redaktoři rozhlasu, řekl dnes v tádžickém Dušanbe českým novinářům Zeman.

Zeman reagoval na středeční výrok Rady ČRo, podle které byl vulgárními výrazy v Hovorech z Lán porušen zákon i kodex rozhlasu. Radní uznali výjimečnost situace a vyzvali rozhlas, aby do budoucna podobné situaci zabránili a dodrželi kodex.

"Mě se bezprostředně toto rozhodnutí rozhlasové rady netýká, závisí na tom, co s tím udělají redaktoři. Podle mých informací si oni přejí pokračovat v nezměněném formátu v rozhovorech z Lán," řekl Zeman. "Šlo o překlad sprostého slova, ale ten, který ho přeloží, není sám sprostý. Totéž se týkalo jednoho výroku pana Schwarzenberga," poznamenal prezident.

Dodal, že skupina Pussy Riot nestojí za to, aby o ní mluvil dvakrát. "A kromě toho můj přesný překlad jejich názvu už snad všichni znají, tak nepředpokládám, že o této skupině budu ještě někdy mluvit," doplnil.