Ropa

Ropa Zdroj: Profimedia.cz

Cena ropy stále klesá. Rusko bude mít vážné problémy, říkají experti

Cena ropy na světových trzích stále klesá. Jen od června poklesla o třetinu. Zatímco v červnu byla cena ropy typu Brent za 115 dolarů za barel, nyní se drží pod 80 dolary. Problém je to zejména pro Rusko, kterému kvůli tomu padá i měna a stagnuje ekonomika. Ekonomové říkají, že je to pro moskevskou vládu ještě větší problém, než sankce uvalené Západem kvůli Ukrajině.

Podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance jsou hlavním důvodem poklesu ceny ropy spekulace, že světová ekonomika neporoste tak rychle, jak se čekalo. „Velký strach je zejména o Evropu i Čínu. Poptávka po ropě proto nebude tak vysoká, jak by si producenti přáli. K tomu se navíc přidává i to, že USA prudce zvyšuje těžbu díky takzvané břidlicové revoluci."

Zatímco Češi marně čekají, kdy se nízká cena ropy promítne do cen benzínu u nás, země, které ropu exportují, mají problémy kvůli výraznému snížení tržeb.

Jak uvádí pro Reflex.cz Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen: „Nízká cena ropy poškozuje například ekonomiky Venezuely nebo Ruska. V případě Ruska má pokles ceny ještě tíživější dopady než sankce uvalené v souvislosti s ukrajinským konfliktem."

To potvrzuje i Vladimír Pikora: „Je to problém pro řadu zemí, které si zvykly žít především z příjmů z ropy a nemají jiné výrazné alternativy. Příjmy ruského rozpočtu jsou z poloviny dané právě příjmy z ropy a plynu. Rozpočet však nepočítal s tak nízkými cenami, a má proto nyní problém. Moskva se proto nyní snaží tlačit na Organizaci zemí vyvážejících ropu, aby snížil těžbu a vrátil ceny nahoru. Nepočítám však, že naleznou společnou řeč."

Jak se zdá, ropy se těží dost a ekonomiky se na ropě stávají stále méně závislé.

Jak dodává Vladimír Pikora: „Už máme auta, která dokážou solidně jezdit na elektrickou energii. Je jen otázkou několika let, než se rozšíří do běžného života. Obavy z globálního nedostatku ropy proto nesdílím. Ropa nedojde. Dříve než se tak stane, bude nahrazena něčím jiným. Ekonomika na tom už pracuje."