Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: ČTK

Novou pražskou primátorkou je Adriana Krnáčová z hnutí ANO

Pražskou primátorkou byla dnes zvolena Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Hlas jí dalo všech 33 koaličních zastupitelů, kteří mají v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu. Krnáčová je vůbec první ženou v čele hlavního města. Koalici na magistrátu tvoří ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Zastupitelé rovněž zvolili tři náměstky primátorky a sedm dalších členů rady.

Volbě primátorky předcházela více než hodinová debata, protože Krnáčová odmítla vystoupit, představit se a nastínit program rady. "Mrzí mě, že vám nestojíme ani za to, abyste nám sdělila svůj program," řekl předseda pražské ODS Filip Humplík. Krnáčovou za odmítnutí promluvit kritizovala také zastupitelka ODS a radní Prahy 2 Alexandra Udženija. Podle ní Krnáčová pohrdá zastupiteli. Dosavadní náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09) ukázal svou bezpečnostní prověrku a ptal se Krnáčové, zda ji ona a její budoucí radní mají.

Krnáčová promluvila až po svém zvolení. Největším úkolem bude podle ní obnovit důvěru lidí v pražský magistrát. "Chtěla bych, abychom tu za čtyři roky měli moderní, transparentní a přívětivou radnici bez vazeb na temnou minulost," dodala.

Náměstky primátorky se podle koaliční dohody stali za ČSSD Petr Dolínek, za Stranu zelených Matěj Stropnický a za ANO Eva Kislingerová. Všichni dostali hlas 33 z 62 přítomných zastupitelů. Radními byli zvoleni za ANO Michal Hašek, Libor Hadrava a Radek Lacko, za Trojkoalici Jana Plamínková a Jan Wolf a za ČSSD Irena Ropková a Hana Nováková.

Koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice kritizovali dnes opoziční zastupitelé i za několikahodinovou přestávku v jednání. Začalo podle plánu v 09:00, avšak kvůli zasedání zastupitelů v Praze 4 a 8, která byla ve stejnou dobu, koaliční zastupitelé schůzi až do 18:00 přerušili. Podle Udženiji to bylo nedůstojné. Zastupitel Martin Dlouhý (TOP 09) uvedl, že byl zvyklý, že "vyšší bere", a přerušena tak podle něho měla být zasedání zastupitelstev městských částí. František Švarc (TOP 09) řekl, že od koalice by za to čekal omluvu.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti dostali stejně jako KSČM čtyři křesla.