Ženy v Kongu

Ženy v Kongu Zdroj: Profimedia

Kongo je nejhorším místem pro ženy na světě. Každou hodinu jich je zde znásilněno 48

Demokratická republika Kongo (dříve Zair), která se nachází uprostřed Afriky, patří k vůbec nejnebezpečnějším místům na světě. V posledních desetiletích tam bylo ve válkách a při násilnostech zabito několik milionů lidí. Rozvrat, chaos a anarchie mají i kritický dopad na bezpečnost žen – v průměru je v tomto státě každou hodinu znásilněno 48 žen a dívek. Informoval o tom australský web news.com.au.

 

Problémem navíc je, že policie a příslušné orgány většinu znásilnění vůbec nevyšetřují a na mnoha místech jsou proto ženy doslova „lovnou zvěří“ pro nejrůznější gangy, zločince a ozbrojené skupiny.

Neutěšená situace se podle odborníků odvíjí od rozvratu země, neřešených sociálních problémů, minimální autority státních úřadů v mnoha regionech státu a vysoké chudobě. V Demokratické (ten název je sám absurdní) republice Kongo žije kolem 70 milionů lidí a téměř 90 procent z nich žije za méně než 1,50 dolarů na den.

To způsobuje i vzestup násilí páchaného na ženách. Ty jsou nuceny k prostituci, jsou znásilňovány za bílého dne i za přítomnosti svědků a jejich rodinných příslušníků, jsou týrané a mučené. Podle místních tradic se navíc znásilněná žena stává prakticky „bezcennou“, protože si ji nikdo nechce vzít, nebo se jí rozpadne rodina. Většinou je vyhnána z domova. Roztáčí se tím kolotoč dalšího násilí, protože právě podobné ženy jsou pak často nuceny k prostituci či páchání trestných činů.

Podle některých z humanitárních organizací se znásilnění také používá jako válečná zbraň při vyhánění celých komunit z jejich sídel.