Darren Wilson

Darren Wilson Zdroj: Reuters

Bál jsem se, proto jsem ho zabil, řekl policista z Fergusonu

Bělošský policista, který ve Spojených státech v létě zastřelil neozbrojeného černošského mladíka, se prý cítil jako bezbranné dítě, když se o deset let mladší Michael Brown ohnal pěstí skrz otevřené okno jeho hlídkového vozu. Stojí to podle agentury Reuters v nově zveřejněných dokumentech, které obsahují podrobnosti o Wilsonově výpovědi před velkou porotou. Ta se osmadvacetiletého policistu v pondělí rozhodla neobvinit.

Incident, který se odehrál ve Fergusonu ve státě Missouri, rozdělil zemi. Po pondělním verdiktu poroty se konaly demonstrace na tomto předměstí St. Louis i na jiných místech v USA. Protesty ve Fergusonu provázela vlna násilí. Zprávy o tom, jak se události z 9. srpna seběhly, se přitom nadále rozcházejí.

Nově zveřejněné dokumenty, o kterých informovala agentura Reuters, popisují průběh incidentu z Wilsonovy perspektivy. Policista, který měří necelé dva metry a váží 95 kilogramů, uvedl, že zevnitř svého policejního vozu zápasil s Brownem, který byl zhruba stejně vysoký a vážil 130 kilogramů. "Cítil jsem se jako pětileté dítě," uvedl prý Wilson.

Brownova rodina a podporovatelé tvrdí, že policista neozbrojeného teenagera zastřelil, zatímco mladík zdvihal ruce na znamení, že se vzdává.

Wilson prý porotě řekl, že Browna zastavil zhruba v polovině své dvanáctihodinové služby. Policista si prý všiml, že mladík drží krátké doutníky, jejichž krádež před chvílí nahlásili v nedalekém obchodě. S Brownem, jehož doprovázel kamarád, se prý policista nejdřív snažil mluvit ze svého vozu. Mladík mu ale prý nadával a smál se mu. Také prý dal Wilsonovi dvě rány pěstí do obličeje. Wilson, který má za sebou pět let u policie, měl prý strach, že třetí rána by mohla být smrtící.

Policista řekl, že přemýšlel, zda použije dávivý plyn nebo svítilnu, měl ale dojem, že nic z toho by nemuselo fungovat. Vytáhl zbraň, Brown ji ale popadl a kroutil s ní, dokud se Wilsonovi nezaryla do boku. Wilson prý Brownovi řekl, aby ustoupil zpět, nebo ho zastřelí.

"Okamžitě popadl mou zbraň a řekl: 'Ty jsi moc velká sračka na to, abys mě zastřelil'," vypověděl podle Reuters také Wilson. Policista pak vystřelil z kabiny vozu. Brown prý ustoupil, poté se ale vrhl znovu vpřed. Wilson prý vystřelil znovu a Brown dal do běhu. Policista pak vystoupil z auta a začal jej honit.

Na druhé straně ulice se prý Brown zastavil a obrátil se čelem k Wilsonovi. Policista prý mladíkovi řekl, aby si lehl na zem, ten to ale neudělal. Wilson začal rychle couvat a vypálil přitom několik ran.

"Věděl jsem, že jestli se ke mně dostane, zabije mě," vypověděl také Wilson. Brown utrpěl šest nebo sedm střelných ran. Wilson uvedl, že neví, kolik střel mladíka zasáhlo.

Brown pak padl obličejem k zemi. Wilson prý věděl, že je mrtvý. Když pak na místo čino přijela policie, další policista se Wilsona zeptal, co se stalo. "Řekl jsem, musel jsem ho zabít," stojí podle Reuters také ve výpovědi.