Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Policie v Hongkongu prý zadržela dva vůdce studentských protestů

Policie v Hongkongu dnes zadržela studentské vůdce Joshuu Wonga a Lestera Shuma, kteří stáli v čele prodemokratických demonstrací v tomto asijském středisku finančnictví a obchodu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svědky a sdělení studentské skupiny. Policisté prý také vyklidili hlavní místo protestů ve čtvrti Mong Kok. Demonstrace tu začaly před necelými dvěma měsíci.

Pořádková policie se podle svědků Reuters střetla s demonstranty, kteří se pokusili klást odpor úřadům, jež se je po střetech z noci na dnešek snažili dostat z ulice. Na ulici Nathan Road v srdci protestů ve čtvrti Mong Kok zůstalo několik stovek demonstrantů, kteří mávali žlutými transparenty a provolávali hesla za "úplnou demokracii" v bývalé britské kolonii. Příslušníci policie, kteří zde byli přítomni v hojném počtu, je ale zatlačili. Po zhruba dvou hodinách většina stanů demonstrantů zmizela a policie podle svědků hlavní místo protestů v Mong Kok vyklidila.

Svědek Reuters mezitím spatřil, jak policie odvádí Shuma, jednoho ze studentských lídrů protestů. Jistá skupina studentů s názvem Scholarism na internetu uvedla, že úřady zadržely i Wonga.

Protestující tábořili ve třech oblastech Hongkongu od 28. září. Požadovali větší demokracii pro toto území, které spadá pod čínskou vládu, ale těší se značnému stupni autonomie. Krize pokračovala, aniž by bylo na dohled nějaké řešení - jak hongkongská vláda, tak studentští vůdci protestů nejevili žádnou ochotu ke kompromisu.

Protesty sice neměly žádné oficiální vedení, Wong a Shum ale byli součástí skupiny studentů, na které mnozí pohlíželi jako na vůdce hnutí, napsal Reuters.