Zdroj: Profimedia.cz

Ústavní soud rozhodl, že policie nesmí svévolně využívat informace z Facebooku

Ústavní soud se zastal muže, kterému policie uložila pokutu 10 000 korun za to, že na Facebooku urážel policisty a jejich práci. Svoji kritiku ale nezformuloval do veřejného komentáře, ale pouze do soukromé zprávy určené pro přátele. Podle soudu se policie ke konverzaci dostala nezákonným způsobem a porušila tak právo stěžovatele na ochranu soukromí. Informaci zveřejnil web České televize.

Pořádková pokuta podle soudců navíc nebyla namístě, protože šlo o soukromou konverzaci několika přátel, ne o veřejné vyjádření. A co se přesně stalo?

Dmitri Vesselovski dostal od pražských policistů desetitisícovou pokutu loni v říjnu za to, že podle spisu „snižoval autoritu policejního orgánu, ohrožoval důvěru v jeho činnost a snižoval vážnost a důstojnost jeho funkce“. Jenže Vesselovski odmítal pokutu zaplatit s tím, že policisty kritizoval pouze v soukromé konverzaci se svými přáteli.

Ústavní soud dnes uznal, že právě to, zda se jednalo o veřejná, nebo soukromá vyjádření, je klíčové. „Facebook je rozsáhlou komunikační sítí, kde se komunikuje způsobem, jaký si určí jeho uživatelé. Omezení v nastavení profilu každého z nich jsou závazná i pro orgány činné v trestním řízení,“ vysvětlil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Jak se ke konverzaci dostala, navíc policie vysvětlila až na základě výzvy Ústavního soudu. Upozornil ji na ni údajně svědek, který na policii podával vysvětlení k případu, v němž byl zapleten i Dmitri Vesselovski. Svědek policistům umožnil přístup na svůj účet a ke společné komunikaci. Z té si policisté pomocí takzvaných printscreenů vytvořili obrazovou kopii. ÚS ale upozornil na to, že v úředních záznamech chybí informace o tom, že svědek nechal policisty vstoupit na svůj účet dobrovolně.

Soud odmítl také to, že by se konverzace nesla v natolik útočném duchu, že by za ni měl Dmitri Vesselovski dostat desetitisícovou pokutu. „Obsah byl spíše v náznacích, Ústavní soud nedospěl k názoru, že by za ně bylo možné uložit pořádkovou pokutu,“ řekl soudce zpravodaj.

Ústavní soud svým dnešním nálezem ale zcela nevyloučil využívání informací ze sociálních sítí - také proto, že řada informací v nich uložená může mít pro vyšetřování významnou hodnotu. „Policejní orgány mohou získávat informace z profilů, které jsou veřejně dostupné bez omezení,“ upřesnil. V případě soukromých zpráv nebo fotografií by pak měla mít policie souhlas soudu, který zváží, zda je informace natolik zásadní, aby vyvážila narušení soukromí uživatele.