Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Profimedia

V obálce zaslané minulý týden ministerstvu financí byl jed

V obálce, která ve čtvrtek dorazila ministrovi financí Andreji Babišovi, byla smrtelná dávka jedu. Dnes to řekl mluvčí Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany Radek Pokorník. Zásilky doručené na Hrad a do televize Prima toxické nebyly. Již v úterý přišla na ministerstvo vnitra obálka s kyanidem. Není jasné, zda šlo o stejnou látku. Ústav vzhledem k vyšetřování případu nemůže bližší podrobnosti sdělovat.

Babiš dnes upřesnil, že obálka dorazila přímo k němu domů a byla podána ve Slovinsku. "Nevím o tom, že obsahovala smrtelnou dávku jedu," uvedl. Vysvětluje si to tím, že aktivity ministerstva vadí mnoha lidem, kteří nepodnikají poctivě.

Policie informace o podezřelých zásilkách z minulého týdne nechtěla kvůli pokračujícímu vyšetřování komentovat. "Případem se stále intenzivně zabýváme," řekla dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Podle dřívějších informací ministerstva financí zásilka obsahovala bílý krystalický prášek. Ve čtvrtek dorazil bílý prášek také na adresu správy Hradu, nikoliv do kanceláře prezidenta. Testy této látky ale podle Pokorníka byly bez radioaktivních či biologických nálezů. Do televize Prima dorazila podezřelá zásilka s bílým práškem v pátek. Ani ta podle testů laboratoře nebyla toxická.

Sérii podezřelých zásilek odstartovala v úterý obálka, která přišla ministrovi vnitra Milanu Chovancovi. Ta obsahovala dvě ampule kyanidu v životu nebezpečném množství. Zásilka byla odeslána ze severu Evropy.

Premiér Bohuslav Sobotka nechtěl minulý týden situaci přeceňovat. Není to podle něho nic, co by ohrožovalo bezpečnostní situaci v České republice.

Naposledy se zásilky s bílým práškem v Česku objevily v září, kdy je obdržely některé úřady včetně Hradu. Podle Chovance není pravděpodobné, že by minulý týden šlo o stejného pachatele jako v září. Zásilky s podezřelým obsahem se objevovaly i dříve, ale žádná z nich podle dostupných informací neobsahovala nebezpečnou látku.