Prezident Ukrajiny Porošenko se zúčastní českých akcí k výročí osvobození Osvětimi

Prezident Ukrajiny Porošenko se zúčastní českých akcí k výročí osvobození Osvětimi Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se zúčastní českých akcí k výročí osvobození Osvětimi

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navštíví koncem ledna Českou republiku u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi, České televizi to potvrdil ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Na oslavy pozval prezident Miloš Zeman také představitele čtyř vítězných mocností druhé světové války, mezi nimi i ruského prezidenta Vladimira Putina. Porošenko je prvním státníkem, který pozvánku přijal.

Zeman státníky pozval na připomínku osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, které připadá na 27. leden. Zda se vrcholní představitelé USA, Ruska, Velké Británie a Francie také zúčastní, není jasné.

Prezident Zeman čelí v souvislosti s děním na Ukrajině kritice kvůli pozvání Putina. Je podle něho ale logické, že musí pozvat hlavy vítězných států. Kvůli Zemanovým výrokům si ukrajinské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek předvolalo českého velvyslance v Kyjevě Ivana Počucha, tyto výhrady nicméně podle Klimkina neovlivní Porošenkovu cestu do Česka.

Podle Federace židovských obcí jsou do ČR pozváni také vrcholní představitelé Izraele, Maďarska, Slovenska, Polska a ostatních sousedních zemí. Podle ministerstva zahraničí obdrželi pozvánku na připomínku výročí zástupci všech 47 zemí, které v roce 2009 během českého předsednictví EU podepsaly takzvanou Terezínskou deklaraci zabývající se odkazem holocaustu.

K výročí osvobození Osvětimi se v Praze a Terezíně uskuteční dvoudenní mezinárodní fórum. První den, 26. ledna, by se mělo na Pražském hradě konat shromáždění, jež se bude mimo jiné věnovat problémům se vzrůstajícími teroristickými útoky na evropské synagogy. Druhý den bude určen pro politiky, kteří by se podle připravovaného programu měli sejít nejdříve na Hradě a pak v Terezíně, kde se odehraje pieta.

Hlavy vítězných mocností druhé světové války se sešly už letos v červnu u příležitosti 70. výročí vylodění spojenců v Normandii, mezinárodní hosté se zúčastnili také srpnových oslav 70 let od zahájení Slovenského národního povstání v Banské Bystrici. Za Rusko byl na akci pozván rovněž Putin, nakonec ho ale zastupoval ministr obrany Sergej Šojgu. Kvůli přítomnosti představitele ruské vlády se oficiálního programu tehdy odmítl účastnit polský prezident Bronislaw Komorowski, jehož země má s Ruskem napjaté vztahy kvůli krizi na Ukrajině. Poláci poté Šojguovi také zabránili v přeletu nad polským územím.