Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Reuters

Američtí republikáni podali žalobu na Baracka Obamu kvůli zdravotnické reformě

Republikáni z americké Sněmovny reprezentantů dnes podali u federálního soudu žalobu na administrativu prezidenta Baracka Obamy kvůli údajnému překročení pravomocí při prosazování zdravotnické reformy. Návrh na podání žaloby sněmovna schválila hlasy republikánů již na konci července.

Žaloba podaná u soudu ve Washingtonu míří na ministerstva zdravotnictví a financí. Zákon reformující zdravotní péči v USA údajně nelegálně poskytuje 175 milionů dolarů (asi 3,9 miliardy Kč) pojišťovacím společnostem v rámci státního příspěvku určeného pro rodiny s nízkými příjmy. Obamova administrativa podle žaloby také nezákonně odložila platnost povinnosti firem s více než 50 zaměstnanci poskytnout zdravotní pojištění.

Republikáni chtějí podáním žaloby splnit slib bojovat "všemi prostředky" proti velké Obamově reformě zdravotnického systému. "Prezident se opakovaně rozhodl ignorovat vůli Američanů a přepsat zákon sám, bez hlasování Kongresu," uvedl dnes předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Demokraté už krok svých politických rivalů odsoudili. Podle nich byl Obamův postup při prosazování zdravotnické reformy zákonný a plně v mezích ústavy. "Zákonodárci nemohou podávat žalobu jen proto, že nesouhlasí s aplikací zákona, který předtím Kongres schválil," uvedla předsedkyně demokratické menšiny ve sněmovně Nancy Pelosiová.

Republikáni dnes silně kritizovali také prezidentovu ohlášenou reformu imigračního systému, která by měla od příštího jara ochránit až pět milionů přistěhovalců před hrozbou vypovězení z USA. Někteří konzervativní politici se už vyjádřili pro podání podobné žaloby i proti tomuto kroku.

Jak píše agentura AP, americké soudy nejsou příliš ochotny vměšovat se do kompetenčních sporů Kongresu a prezidenta. Aby republikáni u soudu uspěli, museli by dokázat, že Obama svým jednáním Sněmovnu reprezentantů poškodil. I kdyby žalobci uspěli, není zdaleka jisté, že by verdikt padl v době Obamova mandátu, který vyprší v lednu 2017.