Nosorožec černý

Nosorožec černý Zdroj: Wikimedia.org / Ikiwaner

Smutný rekord: V Jižní Africe zabili pytláci od začátku roku přes 1000 nosorožců

Slovo rekord má většinou kladné konotace. Určitě tomu tak ale není v tomto případě. O co se jde? Ve světě už nějakou dobu běží výrazná kampaň proti zabíjení nosorožců, kterých na planetě rychle ubývá. Ovšem výsledek to bohužel nepřináší žádný, lidé jsou zjevně nepoučitelní. Podle vlády Jihoafrické republiky zabili pytláci v této zemi od začátku roku už přes 1000 nosorožců a vytvořili tak smutný rekord. Napsal to list The Guardian.

Jen ve známém Krugerově národním parku zabili pytláci 672 nosorožců od začátku roku. Pro představu - Krugerův park má rozlohu zhruba jen jako Wales. „Od 1. ledna bylo zabito v zemi celkem 1020 nosorožců,píše se v tiskové zprávě ministerstva životního prostředí Jižní Afriky. A důvody?

Poptávka po nosorožčím rohu v posledních letech raketově vzrůstá. Především v Asii. Roh je z látky keratin, která je přítomna i v lidských nehtech a vlasech, čili žádné zázračné účinky mít nemůže.  V mnoha asijských zemích však přetrvává pověra, že nosorožčí roh léčí mnoho nemocí. Například poruchy erekce.

Nárůst řádění pytláků, který je za několik let mnohonásobný, se snaží vláda Jižní Afriky řešit přesunem nosorožců do jiných chráněných oblastí, z nichž některé jsou dokonce v sousedních státech. Do boje nasadila i armádu, která nyní chrání před zločinci hranici s Mozambikem. Využívá k tomu i vrtulníky a speciálně cvičené psy. Podle některých informacím se mezi pytláky v Africe objevují i Češi.