Lenonova zeď 18. listopadu 2014

Lenonova zeď 18. listopadu 2014 Zdroj: Jiří X. Doležal

Lennonova zeď
Podoba zdi v říjnu 2008
Lenonova zeď v roce 1993
Podoba zdi okolo roku 1983
Lennonova zeď na podzim 1981
7
Fotogalerie

Lennonova zeď na pražské Kampě byla přetřena na bílo

V noci na 17. listopadu 2014 byla Lennonova zeď na Kampě přetřena na bílo a doplněna lakonickým černým nápisem: WALL IS OVER. Samozřejmě over není, do konce týdne bude pomalovaná znovu! K akci se přihlásila streetartová skupina Pražská služba.

Šli jsme se s kamarádem z gymplu podívat k Lennonově zdi - sám už nevím, který rok bolševismu právě odbíjel. A přijela tam šťára, všichni, co u zdi byli, utíkali, my běželi přes Karlův most a schovali s v hospodě. Pro mne to byl, jako pro dítě z bolševické rodiny,kterému od dětství doma lhali, první hmatatelný důkaz, že s tím komunismem opravdu není něco v pořádku.

Pak se - až do převratu - střídaly dvě situace. Buď byla zeď zrovna pokrytá prodemokratickými, protikomunistickými a zamilovanými vzkazy, nebo jí esenbáci zrovna přetřeli. Na šedo nebo na khaki zelenou - veselé barvy komunismu.

Pak komunismus padl, ale zeď trvala. Střídali se na ní sprayeři, turisté, zamilovaní, v roce 2000 ji umělci celou přemalovali jako politický protest, a z Lennonovy zdi, zdi kolem maltézského velkopřevorství, se pomalu stávala kulturní památka.

Těsně před pětadvacátým výročím listopadového převratu byla zeď přemalovaná na bílo. Snad aby se podtrhla skutečnost, že demokracie v této zemi pomalu končí. A na bílé zdi bylo napsáno: Wall is over! Přicházím den poté - a zeď už zase není bílá. Pod nápisem, že zeď je pryč, jsou desítky a desítky dalších nápisů, obrázků a malůvek, které sem přibyly za jediný den. Postojím tam deset minut, a vidím, že kdo jde okolo, ten něco napíše.

Na velkopřevorství mi sympatická paní ze sekretariátu vysvětluje, že si najali tiskového mluvčího, který připravuje oficiální zprávu. Zpráva ještě není hotová - ale trestní oznámení kvůli vandalismu už velkopřevorství poslalo elektronickou poštou úřadům. „Vždyť o té zdi dokonce vznikají sociologické práce!“ říká paní z velkopřevorství. Rozloučím se a jdu ještě jednou kouknout na zeď. I za těch patnáct minut je vidět, že zas přibyly další nápisy.

Takže suma sumárum: Pražská služba, která zeď přetřela na bílo, a k autorství se přihlásila před několika minutami, má prostě smůlu. Lennonova zeď je jedním z důležitých symbolů demokracie - a lidi si ji prostě vzít nenechají. Takže mne nyní omluvte, text je napsaný, fotky finalizované, odesílám to do redakce, pak do drogerie pro barevný spray, a jedu zpátky na Kampu!