Miloš Zeman na Albertově

Miloš Zeman na Albertově Zdroj: ČTK

Lidé na Albertově pískali po celou dobu Zemanova projevu. Z davu na pódium létaly předměty

Odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu dnes na pražském Albertově provázely protesty proti prezidentovi Miloši Zemanovi a výzvy, aby odstoupil. Stovky jeho odpůrců pískaly po celou dobu jeho projevu i při odhalování pamětní desky, z davu létaly předměty. Zeman řekl, že se nebojí, jako se nebál před 25 lety, když se 17. listopadu 1989 zúčastnil demonstrace na Národní třídě. Při projevech dalších středoevropských prezidentů lidé ztichli a odměnili je potleskem.

 V projevu polského prezidenta Bronislawa Komorowského přítomní aplaudovali tomu, že chce položit květiny na hrob bývalého prezidenta Václava Havla. Potleskem ocenili, když zmínil solidaritu se zeměmi, které chtějí stejně jako středoevropské země na Západ. Uvedl Ukrajinu, Moldavsko a Gruzii. Slovenský prezident Andrej Kiska sklidil potlesk, když připomněl Ukrajinu a jejího prezidenta Petra Porošenka.

Zeman se na Albertově zúčastnil odhalení pamětní desky k 25. výročí událostí 17. listopadu 1989 společně s prezidenty takzvané visegrádské čtyřky a Německa. Na Albertově tehdy začal průvod, který příslušníci SNB tvrdě zastavili na Národní třídě.

Svůj nesouhlas se současnou hlavou státu dávali lidé na Albetově najevo na transparentech, hlasitým pískáním a voláním "Miloše do koše" nebo "Už jsme tady". V momentě, kdy prezident vstoupil na pódium, byl slyšet pouze hlasitý pískot a volání Demisi nebo Hanba. Při odhalování pamětní desky lidé na prezidenta křičeli mimo jiné "Zemane, odstup". Proti předmětům vyletujícím z davu bránila ochranka Zemana a další prezidenty deštníky.

Na transparentech byly mimo jiné nápisy připomínající Zemanovy vulgární výroky z nedávného vysílání rozhlasového pořadu Hovory z Lán, nebo "Miloši drž už pussynku", který narážel na Zemanovo vyjádření o ruské kapele Pussy Riot.

Skupinka tří mladých dívek pak třímala transparent s nápisem "Miloše do koše". Obdobné heslo lidé skandovali v listopadu 1989 na adresu tehdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Milouše Jakeše.

Už dnes dopoledne se na Národní třídě sešly tisíce Zemanových odpůrců, kteří mu vystavili symbolickou červenou kartu. Podobná akce za účasti asi 500 lidí se uskutečnila také v Brně na Malinovského náměstí. Proti kritice namířené v poslední době na prezidenta Zemana naopak vystoupilo na pražském Klárově několik desítek lidí. Nesli transparenty s hesly jako "Miloši, jsme s tebou" nebo "Hanba pražské kavárně".