Podle ruských blogerů je údajný snímek sestřelení boeingu podvrh

Podle ruských blogerů je údajný snímek sestřelení boeingu podvrh Zdroj: profimedia.cz

Podle ruských blogerů je snímek dokazující sestřelení malajsijského boeingu nad Ukrajinou podvrh

Údajný satelitní snímek dokazující, že malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě sestřelil v červenci nad východní Ukrajinou ukrajinský vojenský letoun je podle ruských opozičních blogerů zřejmý podvrh. Podrobně ho na internetu odhaluje Ilja Varlamov. 

Zmíněný snímek "z cizí špionážní družice" zveřejnila v pátek večer ruská státní televize. Záběr údajně zachycující stíhačku v okamžiku odpálení protiletadlové střely směrem k civilnímu boeingu představil Ivan Andrijevskij, viceprezident Ruského svazu inženýrů.

"Snímek jsme spolu s dopisem obdrželi elektronickou poštou od odborníka s dvacetiletými zkušenostmi. Jeho cílem bylo pomoci nám dokončit rekonstrukci zániku boeingu, kterou jsme začali před několika měsíci," tvrdil Andrijevskij.

Známý ruský bloger Ilja Varlamov ale celou záležitost označil za podvrh. "Při detailním prozkoumání se ukázalo, že je to padělek na hrubo zpatlaný ve photoshopu," uvádí na serveru Livejournal. Především poukazuje na to, že snímek byl pořízen z map internetového prohlížeče Google v roce 2012.

Kromě toho "útočící" stroj na obrázku podle něj není žádný MiG, nýbrž nejspíše Su-27. Dokládá to i ukázkou, jak oba letouny vypadají na záběrech ze satelitů, a srovnáním se záběrem údajně střílejícího letadla MiG-29.

Na "usvědčujícím snímku" ale nesedí i další věci. Například čas, který je na něm uveden - UTC 1:19:47 (2:19:47 SEČ). Musela by proto být noc. Skutečný čas pádu letounu byl ale podle Varlamova UTC 13:21.