Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová

Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová Zdroj: ČTK

Chová se jako hlupák a neví, co se v Rusku děje, kritizují Zemana členky Pussy Riot

Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot ostře zkritizovaly českého prezidenta Miloše Zemana, který je v rozhovoru pro Český rozhlas charakterizoval vulgárními slovy a označil je za "pornografickou skupinku".

Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, které jsou nyní na návštěvě v Británii, reportérovi deníku Guardian řekly, že z jejich pohledu je Zeman dalším z evropských levicových lídrů, který naprosto nechápe, co se v Rusku skutečně děje. "Choval se jako typický patriarchální hlupák," shrnuly.

Zeman skupinu Pussy Riot odsoudil několikrát, mimo jiné v nedávném rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. V něm mimo jiné uvedl, že jde o "deviantní dámy, které dělají randál v pravoslavném chrámu a které se pak označují za politické vězeňkyně". Na adresu členek skupiny přitom použil vulgární výrazy a zdůraznil, že podle něj jsou vinny trestným činem výtržnictví v pravoslavném chrámu.

Deník Guardian ve čtvrtečním článku Zemanovy výroky označil za "bizarní útok plný sprostých slov" a dal slovo dvěma členkám skupiny, které jsou nyní v Londýně. "O Pussy by raději neměl mluvit. Neví, kdo Pussy jsou. Na to jsme odbornice my a ne on. My jsme punkerky, on ne. Choval se jako typický patriarchální hlupák," řekla o Zemanovi Tolokonnikovová.