Václav Havel

Václav Havel Zdroj: Archív

Život podle Václava Havla, nový dokument ukáže i neznámé věci

Život podle Václava Havla je název dokumentu režisérky Andrey Sedláčkové zachycujícího životní příběh bývalého prezidenta od narození až do smrti. Autorka v něm využila rodinné, rozhlasové, televizní, filmové i neprofesionální soukromé archivy, neznámé fotografie, ukázky z jeho rané poezie a z představení jeho her na jevištích českých i zahraničích scén, citace z korespondence i z archivů tajné policie StB.

O Václavu Havlovi (1936-1911) byly natočeny stovky hodin materiálu, přesto biografický film zachycující jeho celoživotní příběh doposud chyběl. Na plátně se během sedmdesáti minut Havel objeví ve všech životních etapách a rolích - jako intelektuální rebel, milovník žen a života či obdivovatel undergroundu a rockerů. Portrét vznikl jako vůbec první mezinárodní koprodukce České televize a francouzsko-německé televize ARTE, která uvede jeho premiéru 16. listopadu. Současně se premiéra uskuteční v pražském kině Lucerna. Česká televize ho zařadí 1. ledna na ČT2.

„Nechtěla jsem, aby na plátně byly 'mluvící hlavy' a trochu jsem si to zkomplikovala. Zhlédla jsem zhruba 600 hodin archivních materiálů a nahrávek, stovky fotografií a osobních dokumentů, které hledali tři rešeršistky v Praze a jeden v Paříži,“ říká Sedláčková. Cenné dokumenty poskytl jeho bratr Ivan Havel a exprezidentova druhá žena Dagmar.

„Byl to běh na dlouhou trať, spíše sprint, protože film se začal připravovat někdy v únoru či v březnu a hotov musel být koncem léta,“ dodala Sedláčková.

Velkým pomocníkem při hledání materiálů byla Knihovna Václava Havla. Podle její ředitelky Marty Smolíkové šlo o výběr z digitálních databází. „O řadě materiálů víme, kde jsou, takže jsme zprostředkovávali kontakty s jejich majiteli,“ uvedla. Databáze čítá kolem 30 000 položek.

Sedláčková se s Havlem seznámila jako dvaadvacetiletá v létě 1989 těsně před svou emigrací do Paříže. Později s ním natáčela rozhovor do dokumentu o listopadu 1989.

První dvě třetiny nového filmu jsou plné dramatických zvratů, Havlův život je dokumentován na pozadí společenských změn. Nové záběry přibližují i zrod Občanského fóra v listopadu 1989 - politické platformy, do níž se zapojili všichni, kteří stáli proti komunistickému režimu. Závěr snímku zachycuje jeho prezidentská období a odchod do důchodu završený natáčením filmu Odcházení. „Pohřeb měl jako král,“ říká Sedláčková ve snímku, k němuž i namluvila komentář.