O smyslu velkého vítězného listopadu

O smyslu velkého vítězného listopadu Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Reflex k 25. výročí listopadové revoluce: Nová odhalení, nové souvislosti

Jaká byla podstata listopadové revoluce v roce 1989? Přinesla zemi a Čechům skutečně to, co od ní očekávali? A co nového se dá ještě po 25 letech od revoluce zjistit? Nové vydání tištěného Reflexu, které vychází ve čtvrtek 13. listopadu, se o to pokusilo hned v několika textech a také v jednom novém projektu.

Raritou je v novém Reflexu i zvláštní vydání legendárního porevolučního časopisu Studentské listy, který symbolizoval tehdejší epochu zlomu.

Došlo také na nová odhalení, která se objevila u speciálního kulatého stolu Reflexu. U něj se účastníci (byl mezi nimi překvapivě i Miloš Věštec Zeman) pokusili najít pravdu o listopadu 1989.

Podle dramatika a publicisty Karla Steigerwalda je čtvrt století důvodem k „orgiím vzpomínek a vysvětlování, k tvorbě nových mýtů a k přerůstání blednoucích vzpomínek do nových pověstí českých“. Jak se s tím vyrovnat? O tom se dočtete v jeho eseji.

V novém Reflexu jsou i dva rozhovory s někdejšími kamarádkami z 80. let. Monika Pajerová patřila před pětadvaceti lety k hlavním tvářím studentské revolty a filmařka Andrea Sedláčková krátce před 17. listopadem emigrovala do Francie. V interview zjistíte, jak se na to dívají dnes.

Reflex 46 obálkaReflex 46 obálka | ArchívČtěte nové číslo tištěného Reflexu, které vychází 13. listopadu.