Zdroj: ČTK

Sterilizace žen v Indii skončila katastrofou, zatím 13 jich zákrok nepřežilo

Nedbalost, špatné hygienické podmínky, chyby při samotném zákroku? To všechno mohou být příčiny, které vedly ke smrti 13 žen, jež podstoupily sterilizaci v indické vesnici Pendari. Dalších 20 je ve vážném stavu.

Indii dlouhodobě trápí přelidnění. Na rozdíl od Číny, která prosazovala politiku jednoho dítěte, však v Indii dominovala státní kampaň za dobrovolnou sterilizaci žen. V minulosti se však několikrát objevily hlasy indických rodin, které uváděly, že ženy a manželky byly ke sterilizaci donucené nedobrovolně.

V nemocnici leží v současné době padesátka žen, dvacet z nich je v kritickém stavu. Včera o tom informoval server BBC i světové agentury, které postupně doplňovaly navyšující se čísla zemřelých. Server BBC také uvedl, že vesničané si stěžovali na vysoký počet operací provedených během velmi krátké doby v nevhodných podmínkách – podle BBC jich mohlo být až 83 během šesti hodin, ve sterilizovaném stanu ve zmíněné vesnici.

„Jen je odoperovali a nechali je odejít. A to na zcela poničeném místě, kde není žádné vhodné vybavení,“ popsal DR Shinde pro agenturu Asociated Press.

Příčinou smrti mohla být buď otrava krve nebo hemoragický šok, k němuž dochází, když člověk ztratí příliš mnoho krve. Kontrolují se také léky, které ženy po zákroku dostaly, a použité nástroje, které mohly být znečištěny. Podle agentury Reuters předběžné šetření zjistilo, že ženy mohly dostat falešné léky, a nástroje, které chirurg k zákroku použil, byly údajně zrezivělé. Příčinu by měly potvrdit předběžné výsledky pitev, které by měly být zveřejněny během dneška.

Další dvě desítky žen jsou v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče a vláda už do Bilaspúru vyslala tým lékařů. „Jejich stav je velmi vážný. Mají hodně nízký krevní tlak,“ řekl lékař jedné z nemocnic, která o ženy pečuje. „Nyní se soustřeďujeme na jejich léčbu, ne na to, co jejich stav způsobilo,“ dodal.

Podle zjištění úřadů lékař R.K. Gupta, který všechny zákroky provedl v opuštěné soukromé nemocnici s pomocí dvou asistentů během zhruba pěti až šesti hodin, porušil nařízení, podle kterého se smí za den provést jen 30 sterilizací. Jeho rukama ale prošlo více než 80 žen. Gupta byl dnes obviněn ze zabití z nedbalosti; on sám jakoukoli vinu popírá. Hromadné sterilizace žen i mužů se pravidelně organizují na řadě míst Indie a některé státy osobám, které tento zákrok podstoupí, nabízejí takové výhody, jako je automobil či různé domácí elektrospotřebiče. Ročně tento zákrok podstoupí miliony obyvatel. Indie má v současnosti asi 1,25 miliardy obyvatel a během 20 let by se mohla stát nejlidnatější zemí světa. Nyní je na prvním místě Čína.