Hamás

Hamás Zdroj: Profimedia

5 nejbohatších teroristických skupin světa

Životní podmínky v palestinském Pásmu Gaza jsou skutečně pro mnoho lidí hodně těžké. Svět proto tomuto regionu vydatně finančně pomáhá. Ovšem vládci území, teroristé z hnutí Hamás, si naopak nežijí špatně. Izraelské vydání časopisu Forbes odhadlo příjmy této organizace na miliardu dolarů ročně. Jenže islamisté za ně nakupují zbraně, místo aby pomohli potřebným krajanům. 

Nejbohatší teroristickou skupinou je Islámský stát, zejména proto, že má propracovanou metodu, jak na územích, které má pod kontrolou v Sýrii a Iráku, loupit, vydírat a vydělávat na prodeji ropy. Jeho ozbrojenci také vykradli mnoho bank, obrovského množství peněz se zmocnili například v severoiráckém Mosulu. Roční příjem Islámského státu se odhaduje na dvě miliardy dolarů. Podle amerického ministerstva financí vydělá IS jen na prodeji ropy nejméně milion dolarů denně. Podle izraelského vydání Forbesu to jsou ale až 3 miliony dolarů denně.

Na druhém místě je palestinský Hamás. Většina z jeho příjmů pochází z ilegálních aktivit, ať už jde o obchod s drogami, loupeže nebo vybíraní výpalného. Další příjmy pocházejí z dobrovolných dotací nebo přes charitativní organizace, které tajně převádějí peníze teroristickým skupinám. Kromě těchto peněz má Hamás příjmy i z místních daní a také z mezinárodní pomoci, kterou masivně zneužívá a rozkrádá.

Třetí nejbohatší podobnou ozbrojenou skupinou je kolumbijská FARC s ročním příjmem 600 milionů dolarů. V tomto případě se jedná především o prodej drog. Libanonský Hizballáh je čtvrtý s příjmem 500 milionů dolarů, pátý pak Tálibán (má afghánskou i pákistánskou odnož). U něj se odhadují příjmy na 400 milionů dolarů. Nejznámější teroristická skupina světa, Al-Kaidá a její mezinárodní odnože, mají odhadovaný roční příjem kolem 150 milionů dolarů.