Vanessa Mae

Vanessa Mae Zdroj: Profimedia

Vanessa Mae dostala od lyžařské federace čtyřletý trest za podvody před olympiádou

Mezinárodní lyžařská federace FIS potrestala houslovou virtuosku  čtyřletým zákazem startů kvůli zmanipulovaným závodům, díky nimž se kvalifikovala na olympijské hry v Soči jako lyžařka. Pětatřicetiletá britská umělkyně, jež se momentálně v Praze chystá na dnešní vystoupení s tenorem Josém Carrerasem, splnila potřebná kritéria na poslední chvíli a v Soči reprezentovala Thajsko, rodnou zemi svého otce, v obřím slalomu.

FIS se zabývala čtveřicí obřích slalomů, které se letos uskutečnily na žádost managementu houslistky od 17. do 19. ledna ve Slovinsku. Vyšetřování a výslechy svědků funkcionáře přesvědčily, že výsledky závodů byly zmanipulovány tak, aby Vanessa Mae získala potřebné body a mohla v Soči závodit.

Trestu se nevyhnula ani pětice pořadatelů ze Slovinska a Itálie, za podíl na skandálu dostali distanc na jeden až dva roky. FIS navíc o postihu informovala i Mezinárodní olympijský výbor, který může závodnici dodatečně diskvalifikovat z her. Mae má právo se proti verdiktu odvolat k mezinárodní arbitráži CAS v Lausanne. 

"Myslím ale, že to pro ni nemá velký význam. Její start (na olympiádě) byl pravděpodobně jen jednorázovou záležitostí. V každém případě jí ale zabráníme v případném startu na příští olympiádě," prohlásil předseda FIS Gian Franco Kasper v rozhovoru pro agenturu AP. ZOH v roce 2018 uspořádá jihokorejský Pchjongčchang.

Britská houslistka brala svůj olympijský projekt velmi vážně už od roku 2010 a v posledním roce dokonce přerušila uměleckou kariéru. V Soči startovala za Thajsko pod příjmením svého otce jako Vanessa Vanakornová, ačkoli po rozvodu rodičů žije od dětství s matkou ve Velké Británii. V obřím slalomu skončila poslední.