Setkání šéfů vítězných států na jaltské konferenci (vlevo Churchill, uprostřed Roosevelt, vpravo Stalin), které posílilo pozice ruského diktátora

Setkání šéfů vítězných států na jaltské konferenci (vlevo Churchill, uprostřed Roosevelt, vpravo Stalin), které posílilo pozice ruského diktátora Zdroj: Profimedia.cz

Churchill chtěl, aby Amerika napadla Sovětský svaz jadernými zbraněmi

Nedávno zveřejněný dokument FBI, který popisuje schůzku tehdejšího britského premiéra Winstona Churchilla s americkým republikánským senátorem Stylesem Bridgesem v roce 1947, kromě jiného uvádí, že vůdce Velké Británie požadoval po USA, ať zaútočí na Stalinův Sovětský svaz jadernými zbraněmi. Informoval o tom web dailymail.co.uk.

Churchill věřil, že preventivní útok na SSSR, je jediná cesta jak zastavit komunismus předtím, než se pokusí získat i západní Evropu. Podle dokumentu britský premiér senátorovi doslovně řekl, aby přesvědčil prezidenta USA Harryho Trumana, aby na Kreml zaútočil jadernou zbraní. Poté, co by „bylo zničeno vedení Ruska“, by se prý „postup komunismu po světě zastavil“, řekl Churchill.

V této souvislosti nemůžeme zapomínat na to, že v roce 1947 Rusové ještě neměli atomovou zbraň. Winston Churchill si přitom jako jeden z prvních západních politiků uvědomil, jaké budoucí nebezpečí Sovětský svaz představuje. Nakonec to byl on, kdo v americkém Fultonu přednesl svůj legendární projev, kde popsal myšlenku železné opony, která rozdělí Evropu.


Churchill přitom věřil, že pokud USA nenapadnou SSSR, tak bude Amerika napadena Moskvou v průběhu dalších dvou až tří let.
 
Tajná zpráva FBI byla poprvé zveřejněna v nové knize investigativního reportéra Thomase Maiera: Když lvi řvou: Churchillové a Kennedyové (When Lions Roar: The Churchills And The Kennedys).