Daniel Kurucz

Daniel Kurucz Zdroj: České dráhy

Šéf Českých drah, který přišel z Agrofertu, skončil. Za rok a půl vyhodili z ČD třetího ředitele

Dozorčí rada Českých drah odvolala podle zdrojů MF Dnes šéfa tohoto státního dopravce Daniela Kurucze. Ve funkci jej nahradí člen představenstva Pavel Krtek. Kurucz byl přitom původně člověkem, který pocházel z útrob Agrofertu Andreje Babiše. Hnutí ANO má přitom i ministra dopravy Antonína Prachaře, který se chystal vyhodit ředitele ČD už několik měsíců.

Problémem pro České dráhy, jejich hospodaření a strategii dalšího rozvoje, ovšem je, že státní dopravce přišel už o třetího generálního ředitele za pouhých 17 měsíců. Svědčí to o naprosté nekoncepčnosti a neschopnosti státu stabilizovat situaci v této firmě. V červnu 2013 byl odstraněn dlouholetý ředitel Petr Žaluda. Nahradil ho na pouhých sedm měsíců Dalibor Zelený. Ten odcházel se zlatým padákem, který z něho podle médií udělal v přepočtu na měsíc nejlépe placeným šéfem drah v historii. Za své sedmiměsíční působení na drahách si vydělal devět milionů korun, tedy 1,285 milionu korun měsíčně.

Zda tomu tak bude i u Kurucze, se uvidí. Ten přišel původně na místo náměstka ČD a byl předtím šéfem pardubické chemičky Synthesia, tedy jedné z firem koncernu Agrofert a také bývalý člen představenstva holdingu Andreje Babiše.

Problémem pro České dráhy je také neustálé střídání ministrů dopravy. Každý z nich chce něco jiného a změny nemají konce. Navíc Zdeněk Žák, který byl ministrem ve vládě Jiřího Rusnoka, úřad naprosto rozložil, což poškodilo i fungování ČD. Jeho nástupce Prachař zatím ve funkci také neukázal nic, co by se dalo hodnotit kladně.